"Vakava rikkomus, provokaatio" – Näin maailma reagoi Pohjois-Korean ydinkokeeseen

Yhdysvallat sanoo, ettei hyväksy Pohjois-Koreaa ydinasemaana.

  • LKS 20151224 TOK4348; This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 24, 2015 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) inspecting maneuvers between Korean People's Army (KPA) large combined units 526 and 671 at an undisclosed location in North Korea. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.

    Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

    ()

Pohjois-Korea on ilmoittanut tehneensä historiansa neljännen ydinkokeen. Kyseessä on pohjoiskorealaisten mukaan ollut "pienennetty vetypommi".

Yhdysvaltain turvallisuusneuvoston NSC:n (National Security Council) tiedottajan mukaan ydinkoetta ei voitu vielä varmistaa tapahtuneeksi, mutta Yhdysvallat pitää tilannetta tarkasti silmällä, ja "ei hyväksy Pohjois-Koreaa ydinasemaana".

Valkoinen talo totesi, että Pohjois-Korean provokaatioihin vastataan. Yhdysvallat kertoi myös tuomitsevansa kaikki YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiin kohdistuvat loukkaukset ja kehottavansa Pohjois-Koreaa pitämään kiinni kansainvälisistä säännöistä ja sopimuksista.

Myös Britannia on kommentoinut uutista ydinkokeesta jyrkästi.

– Jos Pohjois-Korean raportit vetypommista ovat totta, se on YK:n päätösten vakava rikkomus ja provokaatio, jonka minä tuomitsen ehdoitta, sanoi Britannian ulkoministeri Philip Hammond.

Kiina ei The Guardianin mukaan välittömästi kommentoinut asiaa, mutta Kiinan valtion virallisen uutistoimiston Xinhuan reportaasissa todetaan "kokeen ilmeisesti olevan YK:n päätösten vastainen" ja "sillä olevan seuraamuksia".

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan kokoontuvan hätäkokoukseen asian vuoksi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.