Verkkouutiset

Vuosittain 29 000 merikilpikonnaa kuolee EU-tuontikatkarapujen pyynnin takia

Ympäristöjärjestö WWF toivoo EU:lta nykyistä tiukempaa katkarapujen tuontikontrollia, jotta niiden kalastajat saataisiin käyttämään laitteita, jotka estävät merikilpikonnien tarttumisen pyydyksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan Guayanan kalastuskomitea on perjantaina julkaissut raportin, jonka ehkä jopa kymmeniä tuhansia merikilpikonnia kuolee laahusnuotalla pyydettyjen katkarapujen sivusaaliina.

WWF muistuttaa, että nämä katkaravut tuodaan EU:n markkinoille. Järjestö vetoaa EU:n jäsenmaiden hallituksiin ja kuluttajiin katkarapujen kalastuksen saamiseksi kestävälle tasolle.

– Vuosittain arviolta 29 000 merikilpikonnaa kuolee EU:n alueelle tuotavan katkaravun pyynnin seurauksena. EU voisi estää tämän vaatimalla tiukempaa tuontikontrollia ja näin vaikuttaa siihen, että kaikki tropiikin katkarapukalastajat käyttäisivät laitteita, jotka estävät kilpikonnien tarttumisen pyydyksiin, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen kertoo järjestön tiedotteessa..

Niin kutsutut TED-laitteet (turtle excluder device) estäisivät kilpikonnia jäämästä kiinni kalastusvälineisiin. Raportin mukaan laite voi vähentää jopa 97 prosentilla kilpikonnien kuolemia.

Luukkosen mielestä TED-laitteet olisivat eduksi kaikille. Ne suojelevat merien uhanalaisia lajeja ja hyödyttävät myös kalastajia, sillä niiden on huomattu estävän myös katkarapuja murskaantumasta verkkoihin.

Monet katkarapuja tuottavat maat vaativat kyllä TED-laitteita laissaan, mutta lain täytäntöönpano puuttuu. WWF:n mukaan EU voisi edistää lain täytäntöönpanoa hyväksymällä markkinoilleen vain TED-laitteita käyttävien kalastajien katkarapuja. Myös kuluttajat voivat vaikuttaa ostamalla vain kestävästi pyydettyjä MSC- ja ASC-sertifioituja katkarapuja.

Ilman TED-laitteita troolattuja katkarapuja tuodaan Eurooppaan WWF:n mukaan Bangladeshista, Intiasta, Indonesiasta, Madagaskarilta, Thaimaasta ja Vietnamista.

Tänään perjantaina vietetään Maailman merikilpikonnien päivää. Kaikki seitsemän nykyistä merikilpikonnalajia ovat uhanalaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)