Verkkouutiset

Kiväärimiehet harjoittelivat pääkaupungin kaduilla Venäjän vakoojien tunnistamista, ”heitä oli kaikkialla”

Liettuan vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö varautuu Venäjän aggressioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kyse on vastavakoiluharjoituksista, Haroldas Daublius toteaa Daily Beastille.

Hän johtaa Liettuan pääkaupungin Vilnan kaduille hajaantunutta noin 50 vapaaehtoisen Liettuan Kiväärimiesten liiton jäsenen ryhmää.

– Tehtävämme oli tunnistaa kaikkialla ympäri Vilnaa piileskeleviä Venäjän vakoojia. Harjoittelimme heidän jahtaamistaan, asensimme valvontalaitteita heidän autoihinsa ja ilmoitimme heistä viranomaisille, Daublius summaa harjoituksia.

Maanpuolustusjärjestö perustettiin jo vuonna 1919, kun Liettua julistautui itsenäiseksi. Järjestön toiminta lakkautettiin Neuvostoliiton vallattua maan parikymmentä vuotta myöhemmin. Tuolloin siihen kuului 50 000 liettualaista.

Nykyisin järjestöllä on noin 10 000 jäsentä. Monet heistä ovat joko entisiä tai nykyisiä Liettuan asevoimien sotilaita.

Daily Beastin haastattelemat jäsenet sanovat luottavansa Yhdysvaltojen ja Naton suojelukseen mahdollisessa konfliktitilanteessa, mutta olevansa silti valmiina puolustamaan Liettuaa tarpeen vaatiessa.

– Moni jakaa ajatuksen siitä, että meidän on puolustettava itseämme, Haroldas Daublius toteaa.

– Olemme kokeilleet viimeisen parin vuoden aikana kaikkea aina maastoväijytyksistä, ammuntoihin ja vastavakoilutaktiikoihin. Kaikki meistä – mukaan lukien 14-vuotiaat jäsenemme – ovat valmiita liittymään naapureidemme ja Ukrainan joukkoon ja taistella Venäjän paluuta vastaan, hän jatkaa.

Daublius kertoo olevansa vihainen Yhdysvaltojen republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin Naton Baltian puolustusta koskevista lausunnoista.

Trump vihjasi taannoin, ettei hän olisi presidenttinä välttämättä valmis lähettämään amerikkalaisjoukkoja Baltiaan, elleivät maat ole ”täyttäneet velvoitteitaan”.

Trumpin näkemyksen mukaan Yhdysvaltojen liittolaisten tulisi vastata puolustuksestaan nykyistä itsenäisemmin. Trump on muun muassa uhannut vetää amerikkalaisjoukkoja pois Etelä-Koreasta, mikäli maa ei kasvata puolustusmenojaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)