Verkkouutiset

Salakuljetusoperaatiolle täystyrmäys: ”EU:n suunnitelmat ääliömäisiä”

Britannian entinen Libyan-suurlähettiläs ja hallituksen neuvonantajat tyrmäävät suunnitelmat mahdollisesta sotilaallisesta operaatiosta, jolla pyrittäisiin estämään ihmissalakuljettajien toimintaa Välimerellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin neuvosto teki 18. toukokuuta päätöksen sotilaalliseen kriisinhallintaoperaation perustamisesta ihmissalakuljetusta vastaan Välimerellä.

Asiantuntijajoukko kuvailee suunnitelmia ”ääliömäisiksi” ja ”harhakuvitelmiin perustuviksi”.

Newsweekin käsiinsä saama riippumaton arviointiraportti varoittaa, että suunniteltu sotilasoperaatio saattaa aiheuttaa ”merkittäviä oheisvahinkoja ja johtaa sivullisiin uhreihin”. Lisäksi operaatiolla olisi ainoastaan rajallinen vaikutus ihmissalakuljettajien toimiin.

Euroopan unionin neuvosto teki 18. toukokuuta päätöksen sotilaalliseen kriisinhallintaoperaation perustamisesta ihmissalakuljetusta vastaan Välimerellä. Operaation suunnittelu ja valmistelu käynnistetään Roomassa sijaitsevassa operaatioesikunnassa. Operaation on tarkoitus häiritä ihmissalakuljettajien toimintaa Libyan rannikolla.

– Libya on pahin mahdollinen paikka tällaisen operaation toteuttamiselle, sanoo lehden haastattelema Britannian entinen Libyan-suurlähettiläs, Oliver Miles.

Miles pelkää, että useat eri asejoukot, ääri-islamistit ja kaksi hallitusvallasta kamppailevaa poliittista ryhmittymää saattavat vaikeuttaa tilannetta niin paljon, että operaatiota ei voida toteuttaa lainkaan.

Britannian ulkoministeriötä puolustus- ja turvallisuusasioissa neuvova Jason Pack toteaa, että salakuljettajien veneet on helppo sekoittaa kalastusveneisiin ja että salakuljettajat todennäköisesti turvautuisivat vieläkin julmempiin keinoihin turvatakseen toimintansa jatkuvuuden.

– EU:n suunnitelma on ääliömäinen ja harhakuvitelmiin perustuva, Pack sanoo.

Sekä Miles että Pack uskovat, että EU:n suunnitelmaa ajaa eteenpäin jäsenmaiden sisäpolitiikka eikä niinkään strateginen ajattelu. Pack viittaa varsinkin Ranskassa ja Italiassa profiiliaan nostaneisiin äärioikeistolaisiin puolueisiin. Miehet uskovat EU:n pyrkivän lepyttelemään puolueita tuoreella suunnitelmallaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)