”Vladimir Putinin mielestä Ukraina ja Georgia ovat petturivaltioita”

Baltia on eri asemassa kuin Ukraina tai Georgia, sanoo Aleksei Venediktov.

  • Aleksei Venediktov.

    ()
  • LKS 20151217 120; Russian President Vladimir Putin speaks during his annual press conference in Moscow on December 17, 2015. Russian President Vladimir Putin on December 17 described US Republican presidential hopeful Donald Trump as a talented and outstanding man. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA

    Vladimir Putin.

    ()

”En näe tällä hetkellä merkkejä siitä, että Venäjä aikoisi avata kolmannen rintaman Baltiassa Ukrainan ja Lähi-idän jälkeen”, Aleksei Venediktov toteaa liettualaisen Delfin haastattelussa.

Hänen mukaansa Baltian maat eivät saa provosoitua, vaikka ”jotakin valitettavaa” tapahtuisikin Venäjän kanssa.

Venediktov on suositun venäläisen Echo Moskvy -radion päätoimittaja ja tuntee presidentti Vladimir Putinin henkilökohtaisesti. Hänen radioasemaansa pidetään yhtenä Venäjän viimeisistä suurista itsenäisistä medioista. Venediktov on ollut toistuvasti hankaluuksissa Venäjän valtion mediavalvojien kanssa.

Aleksei Venediktov toteaa Venäjän johdon katsovan Baltiaa kolmesta vinkkelistä. Yhtäältä Baltian maat nähdään Venäjän imperiumin entisinä palasina ja toisaalta taas olennaisena osana Venäjän vastaista länsikoalitiota. Kolmantena otetaan huomioon maiden Nato-jäsenyys.

Ajatus imperiumista on Venediktovin mukaan Venäjän huippujohdolle tärkeä ideologisella tasolla.

”He olivat kerran osa meitä, ja nyt niin ei enää ole”, Venediktov kuvailee ajatusmallia.

”Sen perusteella miten tunnen presidentin, ei hän pidä Baltian maita pettureina niin kuin Ukrainaa. Hänen mielestään Ukraina ja Georgia ovat pettureita”, Venediktov jatkaa.

Venäjän tiedetään tukevan Itä-Ukrainan separatistitaistelijoita. Venäjä on kiistänyt sekä suoran tuen antamisen, että sotilaidensa osallistumisen konfliktiin laajasta todistusaineistosta huolimatta. Venäjä ja Georgia puolestaan kävivät lyhyen sodan vuonna 2008. Georgia menetti sen seurauksena Etelä-Ossetian ja Abhasian separatistialueiden hallinnan Venäjälle.

Aleksei Venediktov toteaa Putinin ymmärtävän, että Baltian maat "olivat aina rajoilla”. Hän muistuttaa paikallisen venäjänkielisen väestön aseman olevan silti presidentille hyvin tärkeä asia.

”Vladimir Putinin saarnaaman ’venäläisen maailman’ käsitteen perusteella he ovat hänen alamaisiaan tai mahdollisia alamaisiaan – tai sitten ihmisiä, jotka tarvitsevat niin kutsuttua suojelua ja huolenpitoa nimelliseltä kansakunnaltaan.”

”Vihamielisiä alueita”

Aleksei Venediktovin mukaan Naton jäsenyys ja läheiset välit länsimaihin tarkoittavat, että Baltian maat nähdään Venäjällä aina vihamielisenä alueena.

”Ne ovat alueita, joita käytetään aseiden sijoitteluun, ohjusten tuomiseen lähemmäs Moskovaa ja sotalaivojen ankkuripaikkoina”, hän toteaa.

Natoa taas pidetään Venäjän johdossa Venediktovin mukaan ”suurimpana vihollisena”.

Pitkän linjan mediavaikuttaja avaa haastattelussa myös henkilökohtaista suhdettaan Putiniin, jonka hän on tuntenut jo ennen presidentinvirkaan astumista.

“Monet päättäjät, jotka tuntevat Vladimir Putinin ja työskentelevät hänen kanssaan joka päivä, sanovat kaikesta huolimatta, että presidentti on varovainen. Hän tietää, milloin hänen ei pitäisi ylittää jotakin rajaa”, Venediktov kertoo.

Hän kertoo pitäneensä Putinia aina viisaana miehenä.

”En kuitenkaan itse kutsuisi häntä varovaiseksi. Siksi painotankin, etten ymmärrä häntä enää. Minusta vaikuttaa siltä, etteivät jotkut hänen päätöksistään ja hänen ottamistaan askeleista ole kovin tarkkaan harkittuja”, hän jatkaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.