Verkkouutiset

Virossa aloitetaan neuvottelut laajasta hallituskoalitiosta

Viron vaalit voittanut reformipuolue pyrkii rakentamaan laajan hallituspohjan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron sunnuntaiset parlamenttivaalit 27,7 prosentin äänisaaliilla voittanut reformipuolue ilmoitti keskiviikkona Viron yleisradiolle aloittavansa hallitusneuvottelut sosiaalidemokraattien, oikeistolaisen Isänmaan ja res publican liiton (IRL) sekä vapaapuolueen kanssa.

Viimeisen vuoden ajan valtaa pitävää reformipuoluetta johtanut Viron pääministeri Taavi Rõivas ilmoitti jo heti vaalituloksen jälkeen, ettei ole valmis ryhtymään hallitusyhteistyöhön Venäjä-mielisenä pidetyn Viron keskustapuolueen kanssa.

Edgar Savisaaren johtama keskusta oli vaalien toiseksi suurin puolue ja sai 24,8 prosenttia äänistä.

Reformipuolueen nykyinen hallituskumppani, sosiaalidemokraatit, tuli vaaleissa kolmanneksi 15,2 prosentin äänisaaliilla ja 15 paikalla. Tämä tarkoittaa, että vaalivoittajan on laajennettava hallituspohjaa, mikäli se mielii muodostaa enemmistöhallituksen.

Vaalien neljäs oli 13,7 prosenttia äänistä ja 14 paikkaa saanut oikeistolainen Isänmaan ja Res publican liitto. Parlamenttiin nousi vaaleissa myös kaksi uutta puoluetta. Viron vapaapuolue sai 8 paikkaa ja konservatiivinen kansanpuolue 7 paikkaa.

Reformipuoleen hamuamaa laajaa koalitiota voidaan pitää pienimuotoisena yllätyksenä. Useimmat ovat uskoneet, että reformipuolue pyrkisi muodostamaan hallituksen sosiaalidemokraattien ja vapaapuolueen kanssa. Huhuja on ruokkinut myös se, että Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves tapasi maanantaina vain näiden puolueiden edustajat.

”Olemme tavanneet viime päivinä sosiaalidemokraattien, IRL:n ja vapaapuolueen kanssa ja päässeet riittävään yhteisymmärrykseen kaikkien kanssa aloittaaksemme koalitiokeskustelut”, Taavi Roivas kommentoi kuitenkin keskiviikkona iltapäivällä.

Hänen mukaansa Viron nykyinen turvallisuustilanne vaati hallituksen, joka kykenee reagoimaan nopeasti ja jolla on vahva tuki.

Hän totesi, että hallitusneuvottelut tulevat kestämään todennäköisemmin viikkoja kuin päiviä.

Mikäli neljän puolueen koalitio toteutuu, saa se on Viron parlamentissa yhteensä 67 paikkaa. Tämä puolestaan tarkoittaa, että puolue tarvitsee vain yhden äänen lisää, jotta se voi valita ehdokkaansa Viron seuraavaksi presidentiksi, kun Ilveksen kausi päättyy vuonna 2016.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)