Verkkouutiset

Viron suojelupoliisi syyttää Venäjää rikoksesta – ”yksi meistä on kidnapattu”

Viron suojelupoliisin päällikkö Arnold Sinisalu sanoo Venäjän syyllistyneen kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Yksi omistamme on ollut poissa keskuudestamme yli seitsemän kuukauden ajan. Venäjän valtion turvallisuuspalvelu (FSB) kidnappasi Eston Kohverin ja pitää häntä yhä vangittuna”, Arnold Sinisalu kirjoittaa Viron suojelupoliisin vuosiraportin esipuheessaan.

Virolainen suojelupoliisimies Eston Kohver vangittiin epäselvissä olosuhteissa Viron ja Venäjän välisellä rajalla viime vuoden syyskuussa.

”Venäjä rikkoo tällä teolla kansainvälistä oikeutta ja sekä kirjallisia kansainvälisiä sopimuksia että käytäntöjä”, Sinisalu toteaa.

Virolaisten mukaan Eston Kohver tutki salakuljetustapausta, johon oli mahdollisesti sekaantunut FSB:n henkilöstöä. Hänet oli väitetysti houkuteltu tapaamaan tiedonantajaa. Todellisuudessa miestä kuitenkin odotti väijytys.

Virolaisten tiedustelulähteiden mukaan joukko aseistautuneita miehiä raahasi Kohverin Venäjän puolelle rajaa ennen kuin häntä seurannut tukiryhmä ehti reagoida tapahtuneeseen.

Venäjän mukaan Kohver otettiin kiinni sen puolelta rajaa ja miestä epäillään venäläismedian mukaan vakoilusta.

Maastosta myöhemmin löytyneiden jälkien kerrotaan tukevan virolaisten versiota tapahtuneesta.

Monimutkaista aikaa

Arnold Sinisalu ottaa kirjoituksessaan kantaa myös Ukrainan viime vuoden tapahtumiin. Hänen mukaansa kyse on monimutkaisesta ajasta

”Marraskuussa 2013 ukrainalaiset kieltäytyivät harhautumasta kohti Eurooppaa vievältä polultaan. Helmikuussa tehtiin raakoja murhia, joilla pyrittiin tukahduttamaan heidän pyrkimyksensä täydelliseen itsenäisyyteen”, Sinisalu kirjoittaa.

Hänen mukaansa Venäjän vastaus Ukrainan itsenäisyyshenkisyyteen oli Krimin kaappaaminen ja ”aseellisen separatismin luominen ja johtaminen”.

”Itsenäisen valtion alueelliseen koskemattomuuteen (Euroopassa) on puututtu aseellisella hyökkäyksellä toisen kerran sitten toisen maailmansodan päivien. Se tapahtui ensimmäistä kertaa Georgiassa vuonna 2008. Silloinkin sen takana oli Venäjä, joka hyökkäsi naapurinsa kimppuun”, Sinisalu toteaa.

Hänen mukaansa viimeaikaiset tapahtumat ovat muuttaneet olennaisesti tapaa, jolla Viro ja koko Eurooppa suhtautuvat Venäjään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)