Varoitus vakavasta kriisistä – "EU on täysin kykenemätön valvomaan Schengen-rajoja"

Norjalaisen asiantuntijan mukaan Euroopan unioni on täysin kykenemätön valvomaan Schengen-alueen rajoja, kertoo VG-lehti.

  • LKS 20160303 LOU4978; Refugees and migrants sit on the ground as they wait to cross the Greek-Macedonian border near the Greek village of Idomeni on March 3, 2016. Macedonia on March 2 allowed around 250 migrants to cross its border with Greece, as 10,000 more were left waiting in miserable conditions, Greek officials said. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI - LEHTIKUVA / AFP

    Turvapaikanhakijoita Kreikassa Makedonian rajalla torstaina.

    ()

– Jos pakolaiskriisi jatkuu, sillä voi olla vakavia seurauksia Euroopan unionille, Schengen-yhteistyölle ja Norjalle, varoittaa norjalainen valtiotieteen professori Janne Haaland Matlary VG-lehden haastattelussa.

Matlary on aiemmin toiminut myös Norjan ulkoministeriössä valtiosihteerinä.

EU on hänen mielestään täysin kykenemätön valvomaan Schengen-rajoja. EU:n sisällä ei hänen mukaansa ole yhteistyötä ja meneillään on konflikti, joka vaikuttaa myös Norjaan.

Norjan ulkoministeriöstä on maanantaina vuotanut julkisuuteen salainen muistio, jossa varoitetaan Euroopan ja EU:n vaarallisesta tilanteesta.

Muistion mukaan seuraavan kuuden kuukauden sisällä saattaa syntyä vakava kriisi, missä pakolaiskriisi ja monet muut huonot olosuhteet voivat johtaa merkittäviin poliittisiin ja institutionaalisiin vaikeuksiin.

Matlaryn mielestä muistio on täysin linjassa todellisen tilanteen kanssa, ja analyysi on oikein hyvä.

– Se ei ole mitään tieteiskuvitelmaa, vaan analyysi perustuu ministeriön omiin lähteisiin kentällä, hän toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.