Sosialistipresidentin asema vaikeutuu Venezuelassa – 98 prosenttia äänesti vastaan

Nicolás Maduro sai täystyrmäyksen maassa sunnuntaina järjestetyssä äänestyksessä.

  • LKS 20170717 012; Julio Borges (C), leader of the opposition-controlled parliament, speaks following an opposition-organized vote to measure public support for Venezuelan President Nicolas Maduro's plan to rewrite the constitution, in Caracas, Venezuela, on July 17, 2017. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ronaldo Schemidt

    Venezuelan oppositiojohtaja Julio Borges puhui kannattajilleen tuloksen selvittyä.

    ()

Oikeistoenemmistöisen parlamentin kanssa vallasta taisteleva Venezuelan sosialistipresidentti Nicolás Maduro kärsi murskaavan tappion eilen maassa järjestetyssä kansanäänestyksessä.

Asiasta kertoo New York Times.

Parlamentin enemmistöä kontrolloivan oikeisto-opposition kokoon kutsuman "kansallisen konsultaation" tarkoituksena oli heikentää Maduron asemaa ennen presidentin suunnittelemaa perustuslain muuttamista.

Kolmesta kysymyksestä koostuneeseen konsultaatioon osallistui sitä valvoneiden Venezuelan yliopistohallinnon virkailijoiden mukaan lähes 8 miljoonaa äänestäjää. Heistä 98 prosenttia ilmoitti vastustavansa Maduron perustuslakisuunnitelmia, joiden on pelätty heikentävän demokratiaa ja mahdollistavan Maduron presidenttikauden jatkamisen ilman vaaleja, jotka normaalin aikataulun mukaan olisivat luvassa vuonna 2019.

Maduro valittiin virkaansa vuonna 2013 niukalla 51 prosentin enemmistöllä ja hänen suosionsa on viime aikoina sukeltanut. Vuonna 2015 Maduron sosialistipuolue hävisi parlamenttivaalit oikeistolle. Sen jälkeen puolue on siirtänyt eteenpäin kaikkia maassa edessä olleita vaaleja.

New York Timesin mukaan Venezualan nykyinen perustuslaki antaa parlamentille oikeuden järjestää sunnuntain kaltaisia kansallisia konsultaatioita, mutta maan vaaliviranomaiset eivät olleet mukana järjestelyissä, vaan niistä vastasivat vapaaehtoiset ja Venezuelan yliopistoväki. Presidentti Maduron odotetaan jättävän äänestyksen tulokset huomiotta.

Maduron ja oikeisto-opposition väliset jännitteet ovat kiristyneet kevään ja kesän aikana, kun opposition kokoon kutsuma protestiliike on kasvattanut suosiotaan eri puolilla maata.

Venezuela kärsii kovasta inflaatiosta sekä ruuan ja lääkkeiden puutteesta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.