Verkkouutiset

Venäläiskenraalin hyytävä viesti – ”Puola ja Romania ensisijaisia kohteita”

Venäjän armeijan esikuntapäällikkö Valeri Gerasimov varoittaa Natoa tuomasta ohjuspuolustusjärjestelmiä Itä-Eurooppaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Niistä valtioista, joilla ei ole ydinaseita ja joihin tuodaan ohjuspuolustusjärjestelmiä, on tullut ensisijaisia kohteita vastatoimille”, Valeri Gerasimov toteaa Wall Street Journalin mukaan.

Venäläisen huippujohdon puolustuskonferenssissa puhunut Gerasimov viittasi Puolaan ja Romaniaan. Hänen mukaansa Venäjän armeijan on pakko pitää Itä-Euroopan Nato-valtioita kohteinaan, jos niihin toimitetaan ohjuspuolustusjärjestelmiä.

”Tänä päivänä on selvää, että Yhdysvaltojen ja muiden Nato-maiden keksimä ohjusuhka Teheranista on silkkaa bluffia”, Samassa tilaisuudessa esiintynyt puolustusministeri Sergei Shoigu sanoo.

Hän viittasi Iranin väitetysti muodostamaan uhkaan. Venäjän Naton puolustusjärjestelmiä koskeva retoriikka on mielenkiintoista sen viime aikaisten Iran-lausuntojen valossa.

Venäjä nosti hiljattain pöydälle Iranin kanssa jo vuosia sitten solmitun sopimuksen kehittyneiden ilmatorjuntaohjusjärjestelmien toimittamisesta. Asetoimitukset laitettiin jäihin Iranin ydinohjelman vuoksi asetettujen pakotteiden takia vuonna 2010.

Puheet ohjustoimitusten jatkamisesta ovat herättäneet närää lännessä. Venäjän mukaan puhtaasti puolustustarkoituksiin suunnitellut ohjusjärjestelmät eivät kuitenkaan muodosta uhkaa muille valtioille.

Venäjän sotilasjohto otti myös kantaa Naton harjoittelun lisääntymiseen.

”Siinä missä harjoitukset keskittyivät aiempina vuosina kriisinhallintaan ja terrorismintorjuntaan, on niiden ensisijaiseksi tarkoitukseksi tullut nyt ratkoa tavallista vihollista vastaan käytävään sotaan liittyviä kysymyksiä. Tämä vihollinen on helppo arvata – se on Venäjän federaatio”, Gerasimov sanoi.

Venäläiset syyttivät Natoa myös ydinaseharjoituksista.

Naton tiedottaja Oana Lungescu otti tuoreeltaan kantaa koviin venäläislausuntoihin. Hänen mukaansa Naton ohjuspuolustusjärjestelmät Puolassa ja Romaniassa eivät uhkaa Venäjää.

”Naton ohjuspuolustusjärjestelmää ei ole suunniteltu tai suunnattu kohti Venäjää. Se ei uhkaa Venäjä strategista pelotetta”, Lungescu toteaa puolustusliiton sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa järjestelmien torjuntakyky on aivan liian rajallinen, niiden kaavaillut määrät liian pieniä ja sijainnit liian etelässä tai liian lähellä Venäjää, jotta niillä voitaisiin torjua Venäjän mannertenvälisiä ohjuksia.

“Naton ohjuspuolustuksen tavoitteena on suojata eurooppalaisia liittolaisiamme ballististen ohjusten yleistymisen muodostamalta uhkalta”, Lungescu sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän puheet Naton harjoituksien tavoitteista ovat niin ikään perättömiä.

”Emme ole missään vaiheessa siirtäneet ydinaseita Itä-Eurooppaan. Lisäksi Naton ydinasetoiminta on täysin linjassa ydinsulkusopimuksen kanssa. Venäjä on itse alkanut käyttää ydinaseitaan pelottelustrategiansa välineenä”, Lungescu kommentoi.

Lungescun mukaan Venäjä on sekä kiihdyttänyt ydinaseretoriikkaansa että lisännyt ydinasejoukkojensa harjoittelua.

”Ydinaseiden toimittamiseen soveltuvat pommikoneet lentävät puolustusliiton rajojen tuntumassa. Venäjä on myös uhannut viedä Krimille ja Kaliningradiin ohjuksia, jotka voidaan varustaa ydinkärjillä. Tällainen retoriikka ei tue läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta Venäjän Ukrainassa suorittamien aggressiivisten toimien vuoksi dramaattisesti muuttuneessa turvallisuusympäristössä.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)