Verkkouutiset

Venäläisvakooja haaveilee nauhalla – ”Kaikki ne James Bond-elokuvat…”

Yhdysvalloissa kiinni jääneet venäläisvakoojat tuskailevat nauhalla työnsä tylsyyttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ura Venäjän ulkomaantiedustelun palveluksessa ei vastannut New Yorkissa kiinni jääneiden venäläisvakoojien odotuksia.

Verkkouutiset kertoi tiistaina Yhdysvaltojen oikeusministeriön julkistamista syytteistä kolmea venäläismiestä vastaan. Miehiä epäillään vakoilusta New Yorkissa

Kaksi miehistä, Igor Sporishev ja Viktor Podobni, toimivat diplomaattitehtävissä, eikä heitä voitu tuoda oikeuden eteen Yhdysvalloissa. Kolmas, Evgeni Burjakov, työskenteli venäläispankissa New Yorkin Manhattanilla ja hänet on pidätetty.

Miehet olivat pitkään FBI:n seurannassa. Syyteasiakirjoissa on mukana useita miesten käymiä salaa nauhoitettuja keskusteluita.

Eräällä FBI:n nauhalla Sporishev ja Podobni keskustelevat työstään Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n New Yorkissa käyttämässä toimistossa. Podobni kertoo, ettei hänen nykyinen työnsä vastaa lainkaan hänen kuvitelmiaan agentin tehtävistä.

Nauhalla epäselväksi jääneet sanat tai kohdat on merkitty sulkujen sisällä olevilla viivoilla.

”Et tiedä montako kertaa minusta tuntui siltä, kun istuin (-) ensi kertaa ja aloin käsitellä tietoja Venäjän SVR:lle. Se tosiasia, että istun täällä (–) vihollisen pääpaikassa. V****! Ei lainkaan sellaista kuin kuvittelin (-) ei lähellekään. (-) Ne elokuvat James Bondista. En minä tietenkään helikoptereilla lentäisi, mutta että saisin edes esittää jotakuta toista”, Podobni tuskailee.

Sporishev on Podobnin kanssa samaa mieltä.

”Minäkin luulin, että pääsisin edes ulkomaille eri henkilön passilla (–). Työskentelen huomenna lounaaseen asti. Istun ’puhtaalla linjalla’ aamulla ja tulen sitten tänne ja hoidan operatiivista työtä”, Sporishev vastaa.

Puhtaalla linjalla viitataan syytteen mukaan agenttien virallisiin diplomaattitehtäviin. Sporishev työskenteli päivätyönään Venäjän kaupallisessa edustustossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)