Verkkouutiset

Venäjän uhka näkyi Viron vaaleissa – ”keskustapuolue on vähintäänkin epäilyttävä”

Viron politiikassa ei nähdä vaalien jälkeen suuria muutoksia, tutkija sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Varmasti Ukrainan kriisi vaikutti. Se on lisännyt Virossa merkittävästi huolta maan turvallisuudesta, vanhempi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista toteaa Verkkouutisille.

Hänen mukaansa Venäjän sotilaallinen vahvistuminen ja toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat vahvistaneet Virossa entisestään käsitystä siitä, että Venäjä on sille merkittävä turvallisuusuhka. Tämä näkyi vaaleissa.

Viron valtaa pitävä reformipuolue saavutti niukan voiton sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa. Se sai 27,7 prosenttia äänistä ja 30 paikkaa Viron 101-paikkaisessa parlamentissa.

Reformipuolue on ollut Viron suurin puolue runsaat 8 vuotta. Viimeisen vuoden ajan puoluetta on johtanut 35-vuotias Taavi Rõivas, joka on nyt maansa pääministeri. Raikin mukaan vaalitulos tarkoittaa, ettei Viron politiikassa nähdä suuria muutoksia.

Toiseksi eniten ääniä sai Edgar Savisaaren johtama Venäjä-mielisenä pidetty Viron keskustapuolue, joka sai 24,8 prosenttia äänistä ja 27 paikkaa.

Rõivas totesi oitis vaalituloksen selviämisen jälkeen, ettei ole valmis muodostamaan hallitusta keskustan kanssa.

Reformipuolueen nykyinen hallituskumppani, sosiaalidemokraatit, tuli vaaleissa kolmanneksi 15,2 prosentin äänisaaliilla. Tämä tarkoittaa, että vaalivoittajan on laajennettava hallituspohjaa.

Vaalien neljäs oli 13,7 prosenttia äänistä ja 14 paikkaa saanut oikeistolainen Isänmaan ja Res publican liitto.

Kristi Raikin mukaan äänestäjät halusivat varmistaa, että Viron kansallinen turvallisuus ja vakaus on mahdollisimman hyvin taattu.

– Virolaisten näkökulmasta keskustapuolue on vähintäänkin epäilyttävä, jos nyt ei suoranaisesti uhka, Raik toteaa.

Hänen mukaansa mielikuvien taustalla ovat puheenjohtaja Savisaaren ”Venäjä-kytkökset” ja Venäjälle myönteiset kannanotot.

Savisaar ei esimerkiksi ole tuominnut Krimin annektointia.

– Tämä on hyvin periaatteellinen asia ajatellen myös Viron EU-sitoumuksiakin. EU:n linja tässä on hyvin selkeä.

Savisaar ei kuitenkaan vastusta Viron Nato-jäsenyyttä.

Savisaaren paljon puhutut Venäjä-kytkökset ovat olleet esillä Virossa jo vuosikausia. Vuonna 2010 hänen väitettiin saaneen kampanja-rahoitusta Venäjän rautateiden pääjohtajana toimineelta presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläiseltä Vladimir Jakuninilta.

Raik muistuttaa, ettei Savisaareen kohdistettuja epäilyksiä ole koskaan puitu oikeudessa tai todistettu varmuudella.

– Korkealla tasolla puhutaan mahdollisesta Venäjän tuesta. Tämä sopii siihen kuvaan, että Venäjä on tukenut hyvin laajalti Venäjälle myötämielisiä poliittisia ryhmiä ja puolueita etenkin entisissä Neuvostoliiton maissa, Raik toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)