Verkkouutiset

Vuodetut asiakirjat: Venäjän mediavalvoja hyväksyy uutisia etukäteen

Venäläisen hakkeriryhmän paljastamat sähköpostit maalaavat synkän kuvan Venäjän mediakentän viranomaiskontrollista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän hallintoa lähellä olevien henkilöiden ja venäläisten viranomaisten sähköpostien paljastamisesta tunnetuksi tullut Shaltai Boltai -hakkeriryhmä on murtautunut Venäjän valtion mediavalvonnasta vastaavan viraston Roskomnadzorin johdon sähköposteihin.

Hakkeriryhmän vuotavat sähköpostit tarjoavat ikkunan Venäjällä vallitsevaan tiukkaan mediakontrolliin.

Radio Free Europe tutustui sähköposteihin ja julkaisi katsauksen niiden sisällöstä.

Sähköpostien perusteella mediavalvoja muun muassa puuttuu suoraan median sisältöön.

Roskomnadzorin johtajan Aleksandr Zharovin sähköpostista löytyy useita viestejä jopa puolueettomana ja verrattain vapaana pidetyn Ekho Moskvy -radiokanavan tuoreelta johtajalta Mikhail Djominilta. Djomin on esimerkiksi lähettänyt artikkeleita mediavalvojan hyväksyttäväksi ennen niiden julkaisua.

”Olisitko ystävällinen ja tutustuisit oheiseen aineistoon. Onko sinulla mitään kommentoitavaa tai valituksia”, Djomin kysyy eräässä helmikuun alussa Zharoville lähettämässään sähköpostissa.

Djomin on myös esimerkiksi välittänyt Zharoville radioasemalle lähetetyn pyynnön oppositiomielenosoituksen mainoksen esittämisestä aseman verkkosivuilla.

Eräs mielenkiintoinen sähköpostiviesti liittyy itsenäisen TV Rainin viime aikoina kokeviin vaikeuksiin. Venäjän hallinnolle kriittisestä linjastaan tunnettu TV Rain on muun muassa tutkinut Ukrainassa väitetysti taistelleiden venäläissotilaiden kuolemia.

TV Rain joutui vaikeuksiin viime vuoden tammikuussa, kun se järjesti verkkosivuillaan kyselyn siitä, olisiko Leningradin pitänyt antautua natseille toisessa maailmansodassa, jotta ihmishenkiä olisi säästynyt.

Kysely aiheutti kohun Venäjällä ja Roskomnadzor lähetti kanavalle virallisen varoituskirjeen, jossa se soimi TV Rainia kyselystä. Moni merkittävä venäläinen kaapelitelevisioyhtiö lakkasi myös näyttämästä kanavan ohjelmia. Syksyllä TV Rain häädettiin Moskovan toimitiloistaan.

Kyselyn jälkeen alkaneita toimia on pidetty yleisesti yrityksenä puuttua Venäjän itsenäisen median toimintaan.

Vuodetut sähköpostit paljastavat Roskomnadzorin johdonkin myöntäneen, että kannanotto Leningrad-kyselyyn oli tekaistu.

Mediavalvojan informaatioteknologian ja joukkoviestinnän johtaja Vadim Subbotin kutsuu varoituskirjettä ”todella kaukaa haetuksi ja keinotekoiseksi” sähköpostiviestissä, jonka hän on lähettänyt Roskomnadzoein apulaisjohtajalle Maksim Ksenoville.

”Pysymme hiljaa”

Vuodetut sähköpostit kertovat myös Roskomnadzorin kannasta toimittajien kohteluun Venäjällä. Maksim Ksenovin sähköpostit paljastavat mediavalvojan virkailijoiden väitelleen siitä, kuinka sen tulisi reagoida venäläisen valokuvaajan pidätykseen Greenpeacen arktisen alueen öljynporausta vastustaneen protestin yhteydessä.

Syksyllä 2013 Greenpeacen mielenosoitusta valokuvannut Denis Sinjakov pidätettiin yhdessä kymmenien merirosvouksesta syytettyjen aktivistien kanssa. Jopa Venäjän presidentinkanslian alainen ihmisoikeusneuvosto kuvasi Sinjakovin pidätystä medialakien rikkomiseksi.

Maksim Ksenov sai tuolloin alaisiltaan ristiriitaisia arvioita siitä, miten tilanteessa tulisi toimia. Eräs virkailija piti pidätystä oikeutettuna. Toinen taas muistutti, ettei mies ollut rosvoamassa vaan kuvaamassa.

Ksenov laittoi kuitenkin väittelylle stopin.

”Me pysymme toistaiseksi hiljaa”, hänen viimeisessä asiaan liittyvässä sähköpostissaan todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)