Verkkouutiset

Näitä Putin ei muistele hyvällä – Venäjän armeijan noloimmat mokat listattiin

Venäjän armeijan historiaan mahtuu huteja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Business Insider on listannut Venäjän armeijan noloimpia virheitä. Niiden joukossa on niin karkailevia ohjuksia kuin herkästi räjähteleviä tankkejakin.

1. Kolmipyöräinen tankki

Venäjä otti vuonna 1914 käyttöön Tsaarin panssarivaununa tunnetun varsin epätavallisen tankin. Telaketjujen sijaan panssarivaunu perustui kolmipyöräiseen rakenteeseen.

Poikkeava ratkaisu osoittautui onnettomaksi. Vaunun suunnittelussa tehtyjen virheiden vuoksi siitä tuli niin takapainoinen, että sen takapyörä upposi varsin helposti maahan, ja tankki jämähti paikalleen. Vaunun panssarointi oli myös täysin riittämätön sen kymmenhenkisen miehistön suojaamiseen.

2. Räjähdysherkkä T-80

Venäjä esitteli maailman ensimmäisen kaasuturbiinimoottorilla toimivan panssarivaunun vuonna 1976. Myös sen suunnittelussa sattui kohtalokas virhe. Tankin ammusvarasto oli nimittäin suojattu niin kehnosti, että osumat vaunun kylkeen saivat sen koko ammuslastin räjähtämään.

Tämä havaittiin vasta ensimmäisessä Tšetšenian sodassa. Venäjän puolustusministeriö peruutti lopulta kaikki T-80 -vaunujen tilauksensa.

3. Ohjus karkasi naapurimaahan

Vuonna 2002 Venäjän armeijalle sattui erehdys, jolla olisi voinut olla vakavia seurauksia.

Etenkin lentotukialuksien tuhoamiseen suunniteltu pitkän matkan Kh-22 -risteilyohjus pääsi karkaamaan sotaharjoituksissa ja iskeytyi maahan Kazakstanissa. Tapauksen kerrotaan nolanneen Venäjän silloisen puolustusministerin Sergei Ivanovin.

4. Huippuhävittäjä hyllylle

Mig 1.44 -nimellä tunnetusta hävittäjäkoneesta oli määrä tulla vastaus Yhdysvaltojen viidennen sukupolven hävittäjille, joita se alkoi kehittää 1980-luvulla.

Koneprojekti eteni kehnosti. Hävittäjiä rakennettiin tiettävästi vain yksi, ja sekin lensi ensilentonsa vasta vuonna 2000. Se oli yhdeksän vuotta aikataulusta jäljessä.

Kalliin projektin nykytilasta ei ole tietoa. Koneen ainoa prototyyppi hyllytettiin varastosäilytykseen vuonna 2013.

5. Lippulaiva hinauksessa

Venäjän laivaston lippulaiva Admiral Kuznetsov ei jätä satamaa usein. Silloinkin, kun näin tapahtuu, seuraa siitä usein vaikeuksia. Aluksen voimanlähteen kanssa on ollut runsaasti ongelmia, ja laiva on jouduttu hinaamaan takaisin satamaan useita kertoja.

Vuonna 2009 aluksella syttyi yhden miehen hengen vaatinut sähköpalo. Kuukautta myöhemmin yritys tankata alus merellä Irlannin lähistöllä johti öljyvuotoon ja pienimuotoiseen ympäristökatastrofiin.

6. Ohjukset eivät toimineet

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui helmikuussa 2004 henkilökohtaisesti seuraamaan R-29RMU Sineva -ohjusten testilaukaisuja Novomoskovsk- ja Karelia -sukellusveneistä.

Kummankaan sukellusveneen ohjuksia ei kuitenkaan saatu ilmaan ”teknisten ongelmien” vuoksi. Putin tilasi kokeiden jälkeen arvion koko ohjusohjelman tilanteesta.

7. Ohjuspuolustus retuperällä

Venäjän Tundra -valvontasatelliittien tarkoituksena on toimia ennakkovaroitusjärjestelmänä siltä varalta, jos joku yrittää ampua ballistisia ohjuksia Venäjälle. Ne oli määrä saada taivaalle vuonna 2013.

Ohjelma on kuitenkin takkuillut pahasti, eivätkä satelliitit ole vieläkään käytössä. Sen seurauksena Venäjällä ei toistaiseksi ole lainkaan satelliittipohjaista ennakkovaroitusjärjestelmää.

8. Supertankki simahti

Venäjä esitteli toukokuun alussa Moskovassa järjestetyssä voitonpäivän paraatissa ensi kertaa maailman parhaaksi suitsuttamansa T-14 Armata -panssarivaunun.

Venäjän armeijan lähihistorian kenties noloin kömmähdys tapahtui paraatin harjoituksissa. T-14 -tankki nimittäin simahti keskelle tietä (video alla), ja se jouduttiin hinaamaan pois paikalta. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.

9. Ilmatyynyalus iski uimarannalle

Syksyllä 2013 venäläisellä uimarannalla päivää paistatelleet ihmiset kokivat melkoisen yllätyksen, kun laivaston ilmatyynyalus ajoi päätä pahkaa suoraan keskelle rantaa (video alla).

Venäjän laivaston tiedottaja kommentoi tapausta todeten, että rannan ”olisi pitänyt olla tyhjä”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)