Verkkouutiset

Venäjän eliitin varallisuustietoja katoaa rekistereistä – mukana Putinin salattu vävypoika

Venäläisten viranomaisten ja heidän sukulaistensa tietoja on alkanut kadota virallisista omaisuusrekistereistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläispäättäjien ja muiden maan eliitin jäsenten kiinteistöomistukset ovat alkaneet kadota julkisista rekistereistä.

Venäläisaktivistit ovat usein käyttäneet rekistereitä silmäätekevien omistusten selvittämiseen. Muun muassa presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskovin ja Venäjän uuden kansalliskaartin johtajan Viktor Zolotovin todellisesta varallisuudesta on saatu vihiä juuri kiinteistörekisterien perusteella. Verkkouutiset on kertonut tapauksista tässä ja tässä.

Aktivistien mukaan virkamiespalkoilla virallisesti elävien Putinin hallinnon jäsenten massiiviset kiinteistöomaisuudet kielivät korruptioista.

Radio Free Europen mukaan vaikuttaa siltä, että kiinteistörekistereitä on alettu editoida kaikessa hiljaisuudessa. Joissain tapauksissa Venäjän eliitin jäsenille kuuluviksi epäiltyjen kiinteistöjen omistuksia on salattu tai hävitetty.

Ankaran Vladimir Putinin kriitikon ja oppositiopoliitikon Aleksander Navalnyin johtama korruption vastainen FBK-säätiö on julkaissut useita korruptiopaljastuksia, joissa viitataan kiinteistörekistereihin.

FBK:n mukaan kiinteistörekistereitä ylläpitävä viranomainen, Rosreestr, kätkee Putinin lähipiiriläisten omistustietoja.

FBK:n johtava lakimies Ivan Zhdanov sanoo, että kyse on kulisseissa tehdyistä sopimuksista.

”Tällaiselle ei ole mitään juridista perustetta. He keksivät vain jonkin byrokraattisen keinon, jolla voivat toteuttaa sisäiset määräyksensä. Heillä on oma sisäinen oikeusjärjestelmänsä”, hän toteaa.

Navalnyin ryhmän mukaan tuorein esimerkki hämäräpuuhista liittyy Kirill Shamaloviin. Shamalov on tiettävästi Venäjän presidentti Vladimir Putinin vävypoika.

Aleksei Navalnyin säätiön päätutkijan Georgi Alburovin mukaan aiemmin Shamalovin nimissä Rosreestrin tietokannassa olleen Moskovan keskustassa sijaitsevan asunnon omistajatieto on korvattu pelkällä numerosarjalla. Asunnon omistuksessa ei kuitenkaan ole tapahtunut muutosta sitten vuoden 2004.

Kirill Shamalov on Venäjän nuorin dollarimiljardööri. Hän on naimisissa venäläistä Innopraktika-säätiötä johtavan Katerina Tihonovan kanssa. Tihonovan on uutisoitu olevan presidentin visusti salassa pidetty tytär. Kreml ei ole koskaan vahvistanut eikä kiistänyt tietoa.

Verkkouutiset on kertonut Shamalovista aiemmin muun muassa tässä. Aleksei Navalnyin mukaan presidentti Putin on rikkonut Venäjän korruptiolakeja myöntäessään Shamalovin yhtiölle viime vuonna yli miljardin euron suuruisen valtion lainan varsin edullisilla ehdoilla.

Navalnyin säätiön mukaan Shamalovin omistusten kaltaisia epäselvyyksiä on liitetty myös Venäjän puolustusministeri Sergei Shoiguun.

FBK aikoo vaatia viranomaisia julkaisemaan tiedot oikeusteitse.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)