Verkkouutiset

Aikooko Venäjä jättää ydinasesopimuksen?

Venäjä saattaa luopua keskimatkan ydinaseita koskevasta kylmän sodan aikaisesta sopimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä testasi hiljattain keskimatkan R-500 (Iskander) risteilyohjusta. Yhdysvaltojen mukaan ohjuskoe loukkasi maiden vuonna 1987 solmimaa INF-sopimusta (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty)

INF-sopimuksen myötä suurvallat luopuivat kantamaltaan 500–5500 kilometrin ydinaseista.

Venäjän on epäilty rikkoneen ohjussopimusta useita kertoja viimeisen neljän vuoden aikana. Presidentti Barack Obaman hallinto on kuitenkin toistaiseksi ollut haluton syyttämään Venäjää avoimesti uusien ohjusten kehittämisestä ja testaamisesta.

”Kyseessä on vuoden 1987 sopimuksen törkeä loukkaus. Venäläiset, presidentti Vladimir Putin mukaan lukien, ovat kuitenkin todenneet, että sopimus on epäreilu eikä sovellu Venäjälle”, sotilasasiantuntija ja Novaja Gazetan kolumnisti Pavel Felgenhauer sanoi Guardianille tiistaina.

Felgenhauerin mukaan on täysin mahdollista, että Venäjä on jo ottanut R-500 ohjukset käyttöön. Hän uskoo, että Venäjä saattaa lähteä INF-sopimuksesta.

”Tämän hetkinen uuden kylmän sodan tilanne – joka ei ole kovin kylmä ainakaan Ukrainassa – on paikka, jossa Venäjä voi luopua 1987 solmitusta sopimuksesta.”

Kremliä lähellä oleva analyytikko Sergei Markov yhtyy Felgenhauerin kantaan. Hänen mukaansa Venäjä tarvitsee keskimatkan ohjuksia Yhdysvaltoja enemmän. Venäjän ilmavoimilla ei ole samanlaista pitkän matkan pommituskykyä kuin Yhdysvalloilla.

”Venäjä jättäisi tämän sopimuksen mielellään ja uskon, että Venäjä aikoo käyttää Ukrainan kriisiä verukkeena siihen”, Markov totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)