Verkkouutiset

”Päivä 1. Spetsnaz-joukot ottavat sataman haltuun” – IS: Näin Venäjä iskisi Gotlantiin

Ruotsin sotatiedeakatemia on selvittänyt, miten Venäjän mahdollinen hyökkäys Ruotsiin tapahtuisi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin sotatiedeakatemia on luonnostellut skenaarioita, joissa Venäjä iskee Gotlantiin ja valloittaa saaren. Asiasta kertoo tässä Ilta-Sanomat. Lehden paperiversiossa on myös julkaistu kuvaselvitys eräässä mallissa pohditusta todennäköisestä iskutavasta.

Sotatiedeakatemian mallissa Venäjän asevoimien Spetsnaz-erikoisjoukot saapuvat hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä salaa siviilialuksella Gotlannin Silten satamaan ja ottavat sen haltuunsa. Toinen erikoisosasto saapuu hieman myöhemmin valmistelemaan maihinnousua saaren pohjoispuolella sijaitsevaan Kappelshamnin satamaan.

Toisen päivän aamulla kaksi ”siviilialusta” poikkeaa reitiltään ja purkaa lastinsa saaren länsipuolella.

Pian rannalla on pari tuhatta venäläistä sotilasta, panssarivaunuja ja muita taisteluajoneuvoja sekä ilmatorjuntakalustoa. Lentokoneet tuovat samaan aikaan Gotlannin eteläosiin satoja sotilaita ja kymmeniä taisteluajoneuvoja. Mekanisoitu joukko-osasto tulee maihin saaren pohjoispuolella aamuyhdeksältä.

Lopulta Venäjän Kaliningradista saapuvat hävittäjät ja taisteluhelikopterit sekä Itämeren laivaston sukellusveneet siirtyvät suojaamaan saarta Ruotsin vastahyökkäykseltä.

Tällaisessa tilanteessa Gotlanti menetettäisiin muutamassa tunnissa.

Luonnostelmassa lähdetään siitä, että Venäjä haluaisi tehdä Natolle selväksi, ettei se voi puolustaa Baltiaa. Samalla se heikentäisi puolustusliiton uskottavuutta Itämerellä saamalla joukkonsa Gotlantiin.

150 miestä

Gotlannin puolustus on ollut otsikoissa sen jälkeen, kun Ruotsi päätti siirtää saarelle pysyvän 150 miehen joukko-osaston.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan päätöksen taustalla olisi ollut salainen tiedustelutieto Venäjältä Ruotsiin kohdistuvasta uhkasta. Asiantuntijoiden mukaan päätös on taas pikemminkin osa jo pidempään jatkunutta Itämeren tilanteen kiristymistä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi asiaa Verkkouutisille keskiviikkona.

– Käsittääkseni taustalla ei ole mikään yksittäinen uusi salainen tieto, vaan yleinen turvallisuusympäristön kehitys. Toki mekin seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe, että Suomeen kohdistuisi välitöntä uhkaa. En ole huolissani, mutta maanpuolustuksessa on varauduttava myös pahimpia kehityskulkuja varten, hän totesi.

Ruotsalaisten hahmottelemissa skenaarioissa 150 miehen joukko-osastolla ei ole merkitystä venäläisten pysäyttämisessä. Käytännössä saaren tehokas puolustaminen vaatisi ilmatorjuntavalmiuden ja pientä jalkaväen osastoa raskaampaa kalustoa.

Gotlannin valtaaminen ja etenkin sen pitäminen tulisi kuitenkin kalliiksi. Arvioiden mukaan Venäjä tarvitsisi ainakin 5 000 sotilasta, jotta operaatio onnistuisi. Saaren pitäminen olisi niin ikään vaikeaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)