Verkkouutiset

Kremlin mukaan jättimielenosoitukset ovat opposition provokaatio

Venäjän hallinto syyttää oppositiota väkivallan ja laittomuuksien lietsomisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän johdon mukaan ympäri maata puhjenneissa mielenosoituksissa on kyse nykyhallintoa vastustavan opposition järjestämistä ”provokaatioista”.

Venäjän hallinto syyttää oppositiota väkivaltaisuuksien ja laittomuuksien lietsomisesta. Asiasta uutisoivan BBC:n mukaan Kreml väittää, että joillekin kaduille lähteneistä nuorista maksettiin myös palkkioita mielenosoituksiin osallistumisesta.

Radio Free Europen mukaan Yhdysvallat ja EU ovat tuominneet satojen korruptiota vastustaneiden mielenosoittajien pidätykset Venäjällä. Pidätettyjen joukossa on ollut myös useita toimittajia.

”Vaadimme Venäjän hallitusta vapauttamaan heti kaikki rauhanomaiset mielenosoittajat”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner totesi lausunnossaan.

Liki sataan kaupunkiin levinneet mielenosoitukset ovat olleet Venäjän suurimpia sitten vuoden 2012 protestien.

Mielenosoitukset saivat pitkälti alkunsa venäläisen oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin johtaman korruption vastaisen FBK-säätiön julkaisemista paljastuksista.

Navalnyin mukaan Venäjän pääministeri ja entinen presidentti Dmitri Medvedev on haalinut itselleen ja lähipiirilleen omaisuutta keräämällä hyväntekeväisyys- ja kansalaisjärjestöjen kautta varoja varakkailta venäläispohatoilta ja pankeilta.

FBK on aiemmin paljastanut Medvedevin salattuja omistuksia kuten muun muassa pääministerin palatsin Volgan rannalla (video ja kuvia tämän linkin takana).

Navalnyi pidätettiin Moskovassa sunnuntaina. Hänet tuotiin oikeuden eteen maanantaina. Guardianin mukaan Navalnyi esiintyi oikeudessa uhmakkaasti. Hän muun muassa vaati pääministeri Medvedeviä saapumaan todistajaksi oikeuteen. Oppositiojohtaja tuomittiin lopulta noin 350 euron sakkoihin mielenosoitusten järjestämisestä ja päästettiin vapaaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)