Verkkouutiset

Ruplan romahdus sekoittaa Venäjän ruokamarkkinat – ”Viljelijöiden tuomiopäivä”

Venäjä korvaa Valion maitoa iranilaisella maidolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän keskuspankin päätös nostaa ohjauskorkoaan ajaa maan ruuantuottajat vaikeaan tilanteeseen. Venäjän valtio joutuu lopettamaan halpakorkoiset lainat, joita se on myöntänyt maanviljelijöille.

– Tämä on odottamaton tapahtuma. Jos haluamme lainata rahaa alle markkinakorkojen, tarvitaan hallituksen erityinen päätös. Sellaista tuskin tehdään, sanoo Venäjän maatalousministeri Nikolai Fedorov uutistoimisto Itar-Tassille.

Keskuspankki nosti korkoa 10,5 prosentista 17 prosenttiin puolustaakseen ruplan kurssin laskua. Fedorov sanoo, että korotus tuli hänelle yllätyksenä.

Maatalouslainoja on myönnetty yhteensä 34,3 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta, ja viivästyneitä lyhennyksiä on 2,7 miljardin dollarin edestä, Fedorov sanoo.

Itar-Tass käyttää otsikossaan sanaa viljelijöiden ”tuomiopäivä” (doomsday).

Venäjän pelloilta korjattiin viime kesänä ennätyssato viljaa. Sadon määrä ylittää kotimaisen kysynnän. Ruplan romahdus on kuitenkin aiheuttanut sen, että maanviljelijät myyvät viljan mieluummin maan rajojen ulkopuolelle, koska he saavat siten paremman hinnan kuin myymällä kotimaan ruplahintaisille markkinoille.

Viljanvienti onkin lisääntynyt tänä vuonna kolmanneksella. Fedorov luonnehtii tätä ”tuhon tieksi”.

Leivän hinta nousee Venäjällä lähiaikojan 10 prosenttia, ennustaa puolestaan elintarviketeollisuus Moscow Times -lehdessä.

Vuonna 2010 Venäjä rajoitti viljan vientiä ulos maasta. Fedorov sanoo, että rajoituksia harkitaan tälläkin hetkellä. Tilanne on kuitenkin muuttunut neljän vuoden takaisesta, koska Venäjä on liittynyt maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi, eikä viljanvientiä saa WTO-sääntöjen mukaan rajoittaa Venäjän haluamalla tavalla.

Venäjä on estänyt ruoan tuonnin länsimaista asettamalla vastapakotteita. Niiden takana ovat EU:n ja Yhdysvaltain Ukrainan kriisin vuoksi asettamat Venäjä-pakotteet.

Suomessa erityisesti Valio kärsii vastapakotteista, koska se vie maitotuotteita Venäjälle.

Venäjä etsii parhaillaan korvaajaa Valion tuotteille. Se on solminut esisopimuksen Iranin kanssa, jotta maito- ja muista maataloustuotteita voitaisiin tuoda Venäjälle.

Iranin maatalousministeri Mahmoud Hojjati sanoo iranilaisessa Mehr News -lehdessä, että bilateraalisen kaupan lisäämisellä on suuret mahdollisuudet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)