Verkkouutiset

Avaruudessa meren yllä välähti – ensin sitä pidettiin ydinpommina

Syyskuun 1979 valtava valovälähdys eteläisellä Atlantilla on yhä arvoitus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

National Security Archive on tuonut julki aiemmin salattuja asiakirjoja oudosta tapahtumasta eteläisellä Atlantilla.

22. syyskuuta 1979 USA:n Vela-satelliitti havaitsi ilmakehässä tapahtunutta ydinräjäytystä vastanneen signaalin. Ei ole saatu varmuutta siitä, oliko se pieni ydinkoe, jokin tekninen häiriö tai esimerkiksi meteoriitin räjähdys.

Vela-tapauksen arveltiin CIA:n johdolla olleen Etelä-Afrikan tai Israelin ydinasekoe. Valkoisen talon tieteellinen paneeli kuitenkin toista mieltä. USA:n tiedustelussa haukuttiin tämän jälkeen Valkoisen talon tutkimusta poliittisista syistä tehdyksi ”valkopesuksi”.

Kiista jatkuu yhä. National Security Archiven mukaan uusin tieto tulee äsken salaisuusluokituksesta päässeistä suurlähettiläs Gerard C. Smithin dokumenteista.

Niiden mukaan USA oli ollut huolissaan Israelin ja Etelä-Afrikan ydinaseyhteistyöstä, mutta Israel kiisti sellaista olevankaan.

USA:n ulkoministeriön sähkeissä oli kerrottu Uuden-Seelannin havainneen pieniä säteilypitoisuuksia sadevedessä. Tulokset kuitenkin olivat epäselviä.

USA:n ulkoministeriön muistiossa 22. syyskuuta kerrotaan vedestä mitatuista signaaleista, jotka olivat ominaisia ydinräjähdykselle. Ne oli mitattu lähteneeksi Etelä-Afrikalle kuuluvilla Prinssi Edwardin saarilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)