Verkkouutiset

Varoitus Kim Jong-unin ydinaseista – ”tämä muuttaisi kaiken”

Asiantuntija varoittaa Pohjois-Korean kasvavista ydinasekyvyistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen hallinto ei ole huomioinut Pohjois-Korean ydinasekehitystä riittävästi, sanoo New York City Universityn Baruch Collegen rehtori ja ydinaseasiantuntija Mitchel Wallerstein Washington Postin mielipidekirjoituksessaan.

Hänen mukaansa tämä voi osoittautua ”kalliiksi ja vaaralliseksi virheeksi”.

”Pjongjangista tuleva lähes jatkuva uhkausten virta on helppo sivuuttaa pelkkänä sapelinkalisteluna. Samalla kun maailma katsoo toisaalle, jahtaa Pohjois-Korean nuori ja eristäytynyt johtaja Kim Jong-un kuitenkin neljää rinnakkaista sotilaallista tavoitetta”, Wallerstein kirjoittaa.

Hänen mukaansa Pohjois-Korea pyrkii samanaikaisesti lisäämään ydinmateriaalin tuotantoaan, kehittämään yhä pidemmälle kantavia ohjuksia, luomaan ohjukseen mahtuvan pienikokoisen ydinaseen sekä rakentamaan ydinasepelotetta vahvistavan liikuteltavan asejärjestelmän.

Esimerkkinä jälkimmäisestä hän mainitsee sekä ydinaseilla varustetun sukellusveneen että ajoneuvosta laukaistavan ydinohjuksen. Pohjois-Korean tiedetään jo testanneen sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta. Testi kuitenkin epäonnistui.

”Tässä varsin salamyhkäisessä valtiossa tapahtuu paljon sellaista, mitä emme tiedä, mutta sekä luotettavat arviot että vapaasti saatavilla olevat satelliittikuvat tukevat sitä loppupäätelmää, että Pohjois-Korea edistyy kaikilla näillä neljällä rintamalla”, Mitchel Wallerstein toteaa.

Hän huomauttaa, että Pohjois-Korea kykenee mitä todennäköisimmin kasvattamaan tämän hetkisellä ydinmateriaalin tuotannollaan ydinasevarastonsa nykyisestä noin 6-10 aseesta yli 20 ydinpommiin jo ensi vuoden loppuun mennessä. Vuonna 2020 ydinaseita on tällä tahdilla jo yli 50.

Wallerstein muistuttaa, että arsenaalin kasvu tarkoittaa, että aseiden tuhoaminen tarvittaessa tulee yhä vaikeammaksi.

Hänen mukaansa ”kaikki muuttuisi” Pohjois-Korean kohdalla, mikäli maa onnistuisi saamaan itselleen sellaisen ydinasevaraston ja iskukyvyn, jota vastustaja ei pysty tuhoamaan kertaheitolla sotatilanteessa.

Pohjois-Korean ydinaseasian ratkaiseminen vaatii Wallersteinin mukaan jämäkkää diplomatiaa ja naapurimaa Kiinan vahvojen Pohjois-Korea-suhteiden hyödyntämistä.

Ulkopolitiikkaan ja sotilasasioihin erikoistunut yhteiskuntatieteilijä Mitchel Wallerstein on toiminut viimeisen parin vuosikymmenen aikana lukuisissa korkeissa viroissa Yhdysvaltojen hallinnossa. Hän toimi Yhdysvaltojen apulaispuolustusministerinä Vuosina 1993–1997. Hänen vastuualueenaan oli ydinaseiden leviämisen ehkäiseminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)