Verkkouutiset

Kuuluisan Putin-kuvan valokuvaaja: Näin mursin jään Venäjän presidentin kanssa

Platonin kuva Vladimir Putinista nousi Venäjän opposition aseeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tunnettu brittivalokuvaaja Platon sai vuonna 2007 toimeksiannon amerikkalaiselta Timelta. Hänen tehtävänsä oli kuvata Venäjän presidentti Vladimir Putin lehden kanteen. Putin oli juuri valittu Timen vuoden henkilöksi.

Platon kertoo Huffington Postin Facebookissa julkaisemalla videolla (alla) kuvauskokemuksestaan Venäjän presidentin toimistossa. Video löytyy tämän linkin takaa.

– Ovet aukeavat ja Putin marssii sisään kahden kääntäjän, neljän tai viiden poliittisen neuvonantajan ja turvamiesjoukon kanssa. Kaljuja päitä, arpia – kovia jätkiä.

Platon keksi tiukassa tilanteessa ovelan keinon murtaa jää.

– Sanoin hänelle, että tämä on upea maa ja että on minulle kunnia olla täällä ja tehdä tämä. Sitten totesin hänelle, että minulla on yksi kysymys.

Kääntäjät kuiskasivat terveiset presidentin korvaan venäjäksi, kääntyivät sitten Platonin puoleen ja pyysivät häntä esittämään kysymyksensä.

– Totesin olevani englantilainen ja rakastavani Beatlesia.

– Entä te, Platon kysyi Venäjän presidentiltä.

Hän kertoo Putinin kääntyneen avustajiensa puoleen ja komentaneen venäjäksi heidät kaikki poistumaan välittömästi huoneesta. He tottelivat viipymättä ja paikalle jäivät vain kuvaaja, presidentti ja henkivartijat.

– Hän kääntyi puoleeni ja totesi hiljaa täydellisellä englannilla: ”minä rakastan Beatlesia”.

– Tämän pop-taiteen yhteyden avulla pääsin sisäpuolelle. Näin sain totuuden esiin. Totuus on, että ne kasvot, jotka kuvasin, ovat Venäjällä vallan ja voiman kylmät kasvot.

Platon kertoo kuulleensa myöhemmin, että Putin piti hänen kuvistaan. Kuvaaja sai jopa joulukortteja presidentiltä. Venäjän oppositio otti kuitenkin Platonin kuvan symbolikseen. Vuosien saatossa siitä on julkaistu useita muokattuja versioita.

– Kaikissa ihmisoikeuksien puolesta kaduilla pidetyissä mielenosoituksissa kannetaan nyt minun kuvaani. Siitä on tullut heidän lippunsa. Se on suurin kunnia, jota valokuvaaja voi koskaan toivoa, Platon kertoo.

Opposition suosiolla on ollut myös varjopuolensa.

– Joulukortteja ei enää tule, Platon naurahtaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)