Verkkouutiset

Komissiolla ei mandaattia jatkaa neuvotteluja Kreikan kanssa

EU-komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin mukaan komissiolla ei ole mandaattia jatkaa neuvotteluja Kreikan kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikka haki viime viikolla uutta, kaksivuotista rahoitustukiohjelmaa Euroopan vakausmekanismista (EVM). Euroryhmä päätti viime keskiviikkona, ettei se anna EU-komissiolle mandaattia käydä neuvotteluita Kreikan kanssa ennen eilen sunnuntaina järjestettyä kansanäänestystä.

– Euroopan komissio on valmis etsimään ratkaisua, mutta me tarvitsemme mandaatin euroryhmältä, komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Euroryhmä kokoontuu keskustelemaan Kreikan tilanteesta tiistaina. Euroryhmä odottaa uusia ehdotuksia Kreikan hallitukselta.

Kreikka on hakenut EVM:stä 29 miljardin euron suuruista tukipakettia. Dombrovskis muistutti, että muiden euromaiden veronmaksajat ovat lainoittaneet Kreikkaa jo 184 miljardilla eurolla, eikä Kreikka ole toteuttanut vaadittuja uudistuksia kuin osittain.

Lisäksi Kreikka jätti toisen tukiohjelmansa kesken. Kreikka on myös jättänyt maksamatta viimeisimmän lainaeränsä Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF).

Dombrovskis painotti, että ”ei”-äänten voitto hankaloittaa ratkaisun löytymistä.

– Kuilu euroryhmän ja Kreikan välillä kasvoi.

Dombrovskis muistutti, että euroalueella on yhdeksäntoista demokratiaa, joiden kaikkien täytyy hyväksyä ratkaisu. Hänen mielestään ”ei”-äänten voitto oli negatiivinen viesti muille euromaille. Hän totesi kuitenkin, että ”Kreikan paikka on edelleen Euroopassa”.

Dombrovskisin mukaan euroalueella on tartuntavaaran varalta kaikki tarvittavat välineet, joilla ylläpitää euroalueen vakautta, ja valmiutta käyttää niitä. Hän totesi kuitenkin, että markkinoiden reaktio Kreikan kansanäänestykseen on ollut rajallinen. Muiden kriisimaiden kymmenvuotisten valtionlainojen jälkimarkkinakorot eivät ole merkittävästi nousseet tänään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)