Verkkouutiset

Vaarallinen piristevillitys leviää – teelusikallinen vastaa 25 kahvikupillista

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat huolissaan puhtaan kofeiinijauheen suosiosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Cincinnati.com-uutissivuston mukaan kofeiinijauhe on etenkin nuorten suosiossa. Sitä käytetään piristeenä sekä esimerkiksi apuna painonpudotuksessa.

Jauheen käyttöön liittyy kuitenkin riskejä. Kofeiini on suurina annoksina vaarallista ja yliannostuksen saaminen on jauheen kanssa helppoa. Suuri annos kofeiinia voi aiheuttaa sydämentykytyksiä ja kouristuksia ja voi jopa johtaa kuolemaan.

”Emme yritä päästä eroon kofeiinista. Kyse on vain tästä muodosta ja näistä annoksista”, Ohion myrkytyskeskuksen johtaja Henry Spiller kommentoi.

”Tämä vastaa sitä kun olisit menossa ostamaan papatteja ja saisit dynamiittia”, Spiller toteaa.

Spillerin mukaan Yhdysvalloissa on ollut ainakin 30 kofeiinin yliannostustapausta tämän vuoden aikana. Ohiossa tapauksia on ollut kolme. Yksi niistä johti kuolemaan.

Toksikologi Ashley Webbin mukaan markkinoilla olevat kofeiinijauheet ovat niin vahvoja, että kerta-annokseksi riittää teelusikallisen kuudestoistaosa. Täysi teelusikallinen vastaa jo 25 kahvikupillista.

”Annos on niin pieni, etteivät ihmiset voi edes mitata sitä”, hän toteaa.

Webbin mukaan ihmiset tapaavat sotkea kofeiinijauhetta esimerkiksi urheilujuomiin ja drinkkeihin.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi heinäkuussa varoituksen kofeiinijauheesta.

FDA muistuttaa, että kahvikupillisessa on vain noin 40-80 milligrammaa kofeiinia. Viranomaisten mukaan yliannostuksen vaara kasvaa, jos kofeiinia saadaan enemmän kuin 200-400 milligrammaa neljän tunnin aikana.

Popular Science-tiedelehden mukaan tappava annos kofeiinia asettuu jonnekin 5 ja 10 gramman väliin. Käytännössä siis jo pari teelusikallista Cincinnati.comin uutisessa mainittua Hard Rhino-merkkistä kofeiinijauhetta voisi riittää tappamaan ihmisen.

Hard Rhino varoittaa verkkosivuillaan, että kofeiinijauhetta käyttävän on mitattava sopiva annos digitaalisella tarkkuusvaa’alla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)