Verkkouutiset

Venäjän sotalaiva lähestyi USA:n lentotukialusta ja puuttui ISIS-operaatioon – ”vaarallisen lähellä”

Venäläisen sotalaivan kerrotaan häirinneen toistuvasti amerikkalaisalusten toimintaa Välimerellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen fregatti Jaroslav Mudry suoritti useita arvaamattomia liikkeitä ja lähetti ristiriitaisia radioviestejä amerikkalaiselle Ticonderoga-luokan ohjusristeilijälle USS San Jacintolle Välimerellä torstaina.

Yhdysvaltojen laivastoinstituutin USNI News -sivuston mukaan venäläinen sotalaiva tuli ”vaarallisen lähelle” Yhdysvaltojen laivaston lentotukialusryhmää. USNI News kertoo Jaroslav Mudryn tulleen vain noin 140 metrin päähän Dwight D. Eisenhower -lentotukialuksen taisteluryhmän sotalaivoista ja häirinneen niiden toimintaa.

Amerikkalaisalukset ovat itäisellä Välimerellä suorittamassa iskuja Syyrian ISIS-kohteisiin. Dwight D. Eisenhower suoritti välikohtauksen aikana parhaillaan lento-operaatioita.

”FF-777:n (Jaroslav Mudryn numero) toimet olivat epätavallisia, koska kyse oli liikkeistä, joita näkee harvoin ammattimerimiehiltä yhdistettynä aggressiiviseen lähestymiseen kohti USS San Jacintoa”, USNI Newsin haltuunsa saamassa Yhdysvaltojen laivaston raportissa todetaan tapauksesta.

Raportissa kerrotaan muun muassa, että Jaroslav Mudry oli ajanut ristiin rastiin amerikkalaislaivan peräaallokossa ja viestittänyt kuitenkin samanaikaisesti radiolla, ettei amerikkalaisaluksen tulisi ajaa sen keulan edestä.

Amerikkalainen laivastolähde vahvistaa raportin tiedot ja kuvaa venäläisaluksen toimintaa vaaralliseksi ja epäammattimaiseksi.

Kyseessä on jo toinen vastaava tapaus Välimerellä lyhyen ajan sisällä. Venäjän mediassa julkaistiin tällä viikolla lyhyt video (alla), jossa amerikkalainen USS Graverly -ohjushävittäjä vaikuttaisi ajavan aivan Jaroslav Mudryn keulan edestä Välimerellä.

Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan amerikkalaislaiva kävi vain 60–70 metrin päässä Jaroslav Mudrystä ja ohitti sen keulan ”vaarallisella 180 metrin etäisyydellä”.

Amerikkalaisten versio tapauksesta on varsin erilainen.

USS Graverly kuuluu alueella operoineen Harry S. Truman -lentotukialuksen saattueeseen. Amerikkalaisten mukaan lentotukialusryhmää tarkkaillut venäläisalus tuli ”epämukavan lähelle” lentotukialusta ja ”rajoitti sen liikkumista”.

– Graverly toimi Harry S. Trumanin perän puolella ja arvioi, että 777 (venäläislaivan numero) yritti tarkoituksellisesti puuttua Harry S. Trumanin tehtäviin, amerikkalainen puolustusviranomainen kommentoi tapausta.

Tällä viitataan mitä todennäköisimmin lentotukialuksen lentotoiminnan häirintään pyrkimällä vaikuttamaan sen kurssiin. Vallitsevat tuulet sanelevat, kuinka lentotukialuksen on suunnattava kannen kiitoratansa silloin, kun se lähettää tai vastaanottaa lentokoneita.

Amerikkalaisviranomaisen mukaan USS Graverly asettui venäläislaivan ja lentotukialuksen väliin. Jaroslav Mudry jatkoi kuitenkin etenemistään kohti amerikkalaisia.

Hänen mukaansa venäläisalus oli nostanut salkoon kansainväliset rajoitettua liikkuvuutta merkitsevät viestiliput, tultuaan hieman alle neljän kilometrin päähän Graverlystä. Sen jälkeen alus oli jatkanut kulkuaan kohti amerikkalaisia, ottaen samalla toistuvasti radiolla yhteyttä Graverlyyn ja vaatien sitä pysymään turvallisen matkan päässä.

Amerikkalaisten mukaan venäläislaivan suunnan ja nopeuden muutokset osoittivat, ettei sen liikkuvuus ollut todellisuudessa mitenkään rajoittunutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)