Verkkouutiset

”En halua kuolla Venäjän passi taskussani puolustaessani tätä maata”

Ukrainan hallituksen joukkojen puolella taistelee tällä hetkellä ”parisataa” Venäjän kansalaista, arvioi Cristian Jereghi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläiselle Cristian Jereghille myönnetään pian Ukrainan kansalaisuus. Hän on taistellut Ukrainan hallituksen joukkojen rinnalla Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa.

25-vuotiaan Cristian Jereghin mukaan hän päätti luopua kansalaisuudestaan nähtyään omin silmin Venäjän aggressiivisia toimia Ukrainassa.

– Luovun Venäjän kansalaisuudestani. Lähetän passini takaisin Venäjän konsulaattiin nätissä kirjekuoressa, sanoo Radio Free Europen haastattelema Jereghin.

Cristian Jereghi on aloitteleva elokuvantekijä ja journalisti. Hän työskenteli Ukrainassa jonkin aikaa ennen Maidan-mielenosoitusten alkamista marraskuussa 2013.

Jereghi liittyi mielensoittajien riveihin ja omaksui heidän tavoitteensa viedä Ukraina lähemmäs Eurooppaa.

Vietettyään useita kuukausia mielensoittajien keskuudessa Kiovassa hän matkusti Krimille kuvaamaan Venäjän suorittamaa niemimaan kaappausta. Sen jälkeen hän liittyi vapaaehtoispataljoonaan, joka taistelee separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa.

Jereghi on tällä hetkellä Kiovassa. Hän tuottaa dokumenttielokuvia, jotka kertovat maan itäosissa taistelleiden ukrainalaissotilaiden kuntouttamisesta.

Jereghin mukaan uuden passin saaminen helpottaa hänen elämäänsä Ukrainassa. Venäjän kansalaisilla, jotka taistelevat tai ovat taistelleet Ukrainan puolella, on suuria laillisia ongelmia. Useimmat heistä ovat ylittäneet sallitun oleskeluajan Ukrainassa. Venäjän kansalaiset saavat oleskella Ukrainassa 90 päivää ilman oleskelulupaa.

Jereghin arvion mukaan Ukrainan hallituksen joukkojen puolella taistelee tällä hetkellä ”parisataa” Venäjän kansalaista.

Koska venäläistaistelijat ovat ulkomaalaisia, he eivät saa liittyä Ukrainan armeijaan. Venäläistaistelijoiden on liityttävä vapaaehtoispataljooniin. Sen seurauksena taistelijat ja heidän perheensä eivät ole oikeutettuja saamaan avustusta Ukrainan hallitukselta.

Jereghi valmisteli ja keräsi tarvittavia asiakirjoja kahden kuukauden ajan saadakseen Ukrainan kansalaisuuden. Hänen hakemuksensa hyväksyttiin vasta sen jälkeen, kun hän vetosi henkilökohtaisesti Ukrainan presidentti Petro Poroshenkoon Facebookin välityksellä.

– Arvoisa Herra Presidentti, pyydän Ukrainan kansalaisuutta. En halua kuolla Venäjän passi taskussani puolustaessani tätä maata, Jereghi kirjoitti Facebookissa.

Ukrainan parlamentti hyväksyi viime viikolla ensimmäiseen käsittelyyn saapuneen lakiesityksen, joka nopeuttaa kansalaisuuden myöntämistä ulkomaalaistaistelijoille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)