Verkkouutiset

USA lisää varustelua Euroopassa: Superhävittäjät pysyvästi Puolaan?

Puolalaislehden mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriö ehdottaa F-22 Raptor-hävittäjäkoneiden lähettämistä Puolaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolalaisen Rzeczpospolitan tietojen mukaan Yhdysvallat suunnittelee sijoittavansa F-22 Raptor-häivehävittäjiä Puolaan.

Lehti viittaa Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen strategiasta vastaavan komentajan, kenraali David W. Allvinin lausuntoihin. Hänen mukaansa koneiden pysyvä läsnäolo Puolassa olisi ”paras vaihtoehto”.

Asiasta uutisoivan Aviationistin mukaan Allvin on sitä mieltä, että puolalaisten ilmatukikohtien vahvistaminen amerikkalaisella kalustolla ei rikkoisi tavanomaisten aseiden määrää Euroopassa säätelevää TAE-sopimusta toisin kuin pysyvän amerikkalaistukikohdan perustaminen.

Puolalaislehden mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriö on jo tehnyt asiasta virallisen esityksen, joka odottaa nyt kongressin hyväksyntää.

Raptoreiden mahdollisena sijoituspaikkana pidetään Łaskin ilmatukikohtaa. Yhdysvaltojen kehittyneimmät hävittäjäkoneet piipahtivat Łaskissa viime vuonna ensimmäisellä Euroopan vierailullaan.

Aviationistin mukaan Pentagonin nykyinen budjetti tukee huhuja huippuhävittäjien lähettämisestä Puolaan. Budjetin mukaan puolustusministeriö on jyvittänyt 8,2 miljoonaa dollaria ”Puolan ilmatukikohtien infrastruktuurin kehittämiseen”.

Raptoreiden kierrättämistä eri Keski-Euroopan tukikohdissa pidetään kuitenkin pysyvää Puolan sijoitusta todennäköisempänä ratkaisuna.

Laajasti häiveteknologiaa hyödyntävää F-22 Raptoria pidetään maailman kehittyneimpänä hävittäjäkoneena. Huippuluokan ilmaherruushävittäjien sijoittaminen Euroopan itälaidalle olisi selkeä viesti Venäjälle.

Yhdysvallat on päättänyt yli nelinkertaistaa Euroopan joukkojensa budjetin vuodelle 2017 ja Nato on luvannut jo lisätä joukkojensa läsnäoloa Itä-Euroopan jäsenvaltioissa.

Myös retoriikka on tiukentunut entisestä. Yhdysvaltojen ja Naton Euroopan joukkojen komentaja kenraali Philip Breedlove kutsui hiljattain Yhdysvaltojen kongressin edessä Venäjää ”eksistentiaaliseksi uhkaksi Yhdysvalloille ja sen Euroopan liittolaisille ja kumppaneille”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)