USA:ta kehotetaan vastustamaan Venäjää Ukrainassa – ”Nyt on otollinen hetki”

Alhaisen öljynhinnan ja talouspakotteiden uskotaan purevan Venäjään ja sen toimiin Ukrainassa.

  • LKS 20160121 MAX1791; A man walks past a board listing foreign currency rates against the Russian ruble in Moscow, on January 21, 2016. Russia's ruble today resumed its slide to new record lows against the dollar, tumbling over 3 percent in early trading beyond 84 to the greenback on tumbling oil prices. / AFP / VASILY MAXIMOV - LEHTIKUVA / AFP

    Ruplan kurssi on ollut kovassa laskusuunnassa.

    ()

Yhdysvalloilla olisi otollinen hetki painostaa Venäjää sen toimista Ukrainassa, arvioi USA:n puolustusministeriön entinen Venäjä-asiantuntija Evelyn N. Farkas politiikkalehti Politicossa.

Farkasin mukaan talouspakotteiden ja alhaisen öljynhinnan heikentämä Venäjän talous ei ole kestävällä pohjalla maan nykyiseen toimintaan nähden.

Öljystä ja kaasusta hyvin riippuvaisen Venäjän vuosibudjetti on laskettu 50 dollarin barrelikurssin mukaan, kun hinta on nyt noin kolmenkymmenen dollarin paikkeilla ja saattaa pudota siitäkin. Inflaatio ja ruplan kurssisyöksy eivät asiaa helpota.

Farkas katsoo, että kalliit sotilasoperaatiot ja miljardiluokan infrahankkeet Krimillä joutuvat ennen pitkää kohtaamaan talouden realiteetit.

Venäjään kohdistuvat talouspakotteet ovat myös olleet tuntuvia. Maan pääministeri Dimitri Medvedevin arvion mukaan vaikutukset olivat vuonna 2014 noin 26,7 miljardia dollaria (n. 24,7 miljardia euroa) ja hän uskoi niiden nousevan peräti 80 miljardiin dollariin (n. 74 miljardia euroa) vuoden 2015 loppuun mennessä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.