Verkkouutiset

Lännen sotilasteknologian etumatka kapenee – nämä maat ovat nousussa

Länsimaat ovat menettämässä etumatkaansa sotilasteknologiassa Venäjään ja Aasian maihin nähden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuore vuosittainen Military Balance (sotilaallinen tasapaino) -tutkimus paljastaa, että yhä useammat maat ovat nousseet lähemmäs aiemmin liki yksinomaan länsimaille kuulunutta sotilasteknologian tasoa.

Asiasta uutisoi Guardian.

”Länsimaisen sotilasteknologian ylivertaisuus – viimeisen kahden vuosikymmenen perusolettama – on rapistumassa”, toteaa tutkimuksen laatineen International Institute for Stategic Studiesin johtaja John Chipman.

Chipmanin mukaan kehityskulun hidastaminen tai kääntäminen tulee olemaan yksi lännen sotilasstrategioista vastaavien ykkösprioriteetteja tulevana vuosikymmenenä.

IISS:n selvityksessä huomioidaan muun muassa Aasian maiden ja Venäjän puolustusbudjettien ja teknologian nousu.

IISS huomauttaa esimerkiksi, että Venäjän puolustusbudjetin kasvu kattoi viime vuonna noin 20 prosenttia kaikesta maailman puolustusmäärärahojen noususta. Lisäksi Aasian maiden puolustusmenot ylittävät Naton eurooppalaisten jäsenten asevoimien budjetit nykyisellään jo noin 100 miljardilla dollarilla eli noin 88 miljardilla eurolla.

Selvityksessä otetaan kantaa myös joukkojen määriin. IISS:n mukaan suurimpien Nato-maiden ja Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen määrä on pudonnut viimeisen 15 vuoden yhteensä 649 pataljoonasta vain 185 pataljoonaan.

Yhdysvallat on tästä huolimatta yhä maailman kiistaton ykkönen puolustusmenoissa. Yhdysvaltojen puolustusbudjetti on peräti 598 miljardia dollaria eli noin 529 miljardia euroa.

Seuraavana on Kiina 130 miljardin dollarin puolustusmenoilla. Listan kolmannelta sijalta löytyy Saudi-Arabia 72 miljardin euron budjetilla ja neljänneltä sijalta Venäjä noin 58 miljardin euron budjetilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)