Verkkouutiset

Lisää pelkoa vai valehtelua? – Vladimir Putinin hallinto tienhaarassa

Venäjän sisäpolitiikkaan perehtynyt tutkija arvelee Kremlin kehittävän uusia poliittisen manipuloinnin keinoja, mutta myös kysymys pelon lisäämisestä on entistä ajankohtaisempi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin maaliskuussa organisoimat korruption ja hallituksen vastaiset osoittivat Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jussi Lassilan mukaan, että Kremlin keinot autoritaarisen asemansa säilyttämiseksi ovat oleellisesti heikentyneet.

– Venäjän hallinto on kyennyt peittelemään ja manipuloimaan taloudellista alamäkeä ilmeisen tehokkaasti ennen kaikkea valtiontelevision välityksellä. Viimeistään nyt saatiin kuitenkin näkyvä osoitus siitä, että Kremlin keskeinen propagandakoneisto putoaa sukupolvien väliseen kuiluun, Lassila toteaa Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa FIIA Comment -julkaisussa.

Hänen mukaansa moni kyllä katsoo televisiota, mutta sen vaikutus on laajinta varttuneessa ikäpolvessa, josta ei saada hallinnolle lojaaleita tulevaisuuden tukijoita.

Venäjän hallinto tarvitsee Lassilan mielestä siis joko tehokkaampia valheita tai enemmän pelkoa. Korruption vastustamisen moraalista voimaa on hänen mukaansa kuitenkin vaikea vastustaa.

Luvattomat mielenosoitukset on jo kielletty rangaistuksen uhalla, ja internetin käytön vapautta on rajoitettu. Lassila arvelee, että otteita internetiä kohtaan kiristetään, mutta uusilla rajoituksilla tuskin saadaan poistettua protestien potentiaalia tai manipuloitua internet-sukupolvea lojaaliksi hallinnolle.

Nykyistä tehokkaampi pelon käyttö edellyttäisi kovempaa ja laajempaa sortoa, eikä Lassila usko hallinnon pitävän tätä vaihtoehtoa kovin houkuttelevana. Massiivinen väkivallalla pelottelu voi jopa johtaa ”pehmeän” autoritaarisen hallinnon romahdukseen, kuten Viktor Janukovytšille kävi Ukrainassa.

Venäjän hallinto voisi yhtenä vaihtoehtona myös yllyttää kansalaisia omien kantojensa taakse manipuloidun turvallisuusuhan varjolla, mutta Lassilan mielestä taloustilanne asettaa tietyt reunaehdot tällaisen operaation käynnistämiselle.

Lassila uskoo presidentti Vladimir Putinin vallan mitä todennäköisimmin jatkavan Venäjän pitkää perinnettä kehittämällä poliittisen ja ideologisen manipuloinnin tapoja. Tähänastiset keinot eivät kuitenkaan enää toimi halutulla tavalla, ja siksi hallinto on tienhaarassa.

– Kysymys pelon lisäämisestä ja sen mahdollisista seurauksista on tullut entistä ajankohtaisemmaksi, Lassila varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)