Venäjän ongelmat herättävät huolta arktisesta yhteistyöstä

Venäjän ongelmat ja toimet ovat herättäneet huolta arktisen yhteistyön tulevaisuudesta, arvioidaan Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa raportissa.

  • LKS 20150422  Esmarkin jäätikkö, Huippuvuorilla, Jäämerellä. Maisema Huippuvuorten suurimmalta saarelta, nimeltään Länsimaa. ... Esmark Glacier, Svalbard, Arctic Ocean. Scenery in Spitsbergen, the largest island of the Svalbard archipelago.
 LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Esmarkin jäätikköä Huippuvuorilla.

    ()

Kansainvälinen arktinen yhteistyö on tuomittu epäonnistumaan ilman Venäjää, todetaan Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa raportissa Moscow’s Arctic dreams turned sour?.

Venäjän taloudelliset ongelmat ja Kremlin poikkeukselliset toimet sekä sisä- että ulkopolitiikassaan ovat raportin mukaan herättäneet huolta Venäjän arktisen politiikan suunnasta ja koko arktisen yhteistyön tulevaisuudesta.

Tutkijat Juha Käpylä, Harri Mikkola ja Toivo Martikainen muistuttavat, että Venäjä on arktisen alueen keskeinen toimija. Sillä on alueella huomattavia taloudellisia, turvallisuuspoliittisia ja hallinnollisia intressejä.

Venäjällä on ollut suuria toiveita arktisen alueen öljy- ja kaasuvarojen sekä laivareittien hyödyntämisestä, mutta ongelmia riittää. Esimerkiksi öljyn hinta on laskenut ja rahoituksen järjestyminen on vaikeutunut pakotteiden takia.

Lisäksi raportissa arvellaan Venäjän yleisen uudistuskyvyttömyyden voivan johtaa siihen, että arktisten alueiden kehitys etenee odotettua hitaammin.

Venäjän huomio arktisilla alueilla on siirtynyt aiempaa enemmän turvallisuuskysymyksiin, ja maa on lisännyt sotilaallista suorituskykyään pohjoisessa. Raportin kirjoittajien mukaan epävarmuus Venäjän aikeista on osoitus heikentyneestä turvallisuustilanteesta, vaikka he muistuttavatkin, että turhaan pelonlietsontaan ei ole aihetta.

Raportissa todetaan myös, että kiristyneestä kansainvälisestä tilanteesta huolimatta eri osapuolet ovat pyrkineet pitämään kiinni alueellisesta yhteistyöstä arktisella alueella. Raportin mukaan arktinen yhteistyö onkin näissä olosuhteissa osoittanut joustavuutensa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.