"Nato voi turvata Eurooppaa yhtä lailla geopoliittisilta haasteilta kuin ihmissalakuljetukselta"

Tutkijan mukaan Naton operaatio Välimerellä edustaa juuri sitä, mitä EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan pitäisi olla:

  • LKS 20160310 ED8233; NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker prior to a meeting on NATO mission in Aegean Sea, at the European Commission in Brussels on March 10, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND - LEHTIKUVA / AFP

    Nykyinen pääsihteeri Jens Stoltenberg ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker

    ()

Naton mukaantulo Välimeren ihmissalakuljettajien torjuntaan ja siirtolaiskriisin ratkaisuun kohentaa Euroopan turvallisuustilannetta, arvioidaan Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa kommenttijulkaisussa Luoko Nato nahkansa?

Julkaisun on kirjoittanut Carrie Weintraub, joka vierailee instituutin Globaali turvallisuus - tutkimusohjelmassa Fulbright-stipendiaattina.

Weintraubin mukaan Naton operaatio Välimerellä edustaa juuri sitä, mitä EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan pitäisi olla: siviilikriisien ratkomista sotilaallisin keinoin.

Naton osallistuminen Välimeren valvontaan voi hänen mielestään vaikuttaa myös sotilasliiton omaan tulevaisuuteen. Välimeren operaatio on ensimmäinen kerta, kun Nato suojaa jäsentensä rajoja ei-sotilaallisilta uhkilta.

Operaatio on myös selvä irtiotto Naton tavanomaisesta toiminnasta. Siinä on kyse valvonnasta ja tiedonkeruusta, mutta Nato ei tule itse toimimaan keräämänsä tiedon perusteella.

Weintraub arvioi, että Naton muutos aiempaa monipuolisemmaksi kriisinhallintaorganisaatioksi voidaan nähdä Euroopan turvallisuuden kannalta myönteisenä kehityksenä.

Kehitysuunta voi hänen mukaansa olla mieleinen etenkin Naton ulkopuolisille EU-maille, jotka kaipaavat kohennusta rajaturvallisuuteen. Toisaalta Naton toimenkuvan ja toimintakykyjen laajeneminen voi antaa Venäjälle yllykkeen haastaa Eurooppaa yhä enemmän.

Välimeren-operaation kenties merkittävin seikka on Weintraubin mukaan kuitenkin siinä, että se auttaa ymmärtämään Eurooppaan kohdistuvia hybridiuhkia ja osoittaa Naton kyvyn vastata näihin uhkiin.

Hän muistuttaa, ett hybridisodankäynti yhdistää perinteisen sodankäynnin muodot epätavallisiin keinoihin ja kybertaktiikkaan, joihin vastaaminen edellyttää sotilaallisten keinojen ohella siviilipuolen keinoja.

– Naton toiminnan laajentuminen aiempaa enemmän ei-sotilaallisen turvallisuuden suuntaan voi olla tervetullutta EU:n kannalta. Nato on organisaatio, joka voi turvata Eurooppaa yhtä lailla geopoliittisilta haasteilta kuin ihmissalakuljetukselta, Weintraub kirjoittaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.