Verkkouutiset

Tutkija: Minskin sopimuksen päivitysaika voi koittaa pian

Ukrainan rauhanprosessin edellytykset ovat muuttumassa ja Minsk II -sopimuksen päivittämisen aika saattaa koittaa pian, arvioi tutkija Arkady Moshes Ulkopoliittisesta insituutista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen insituutin tutkijan Arkady Mosheksen mielestä 12. helmikuuta 2016 on surullinen vuosipäivä sopimukselle, josta piti tulla suunnitelma Ukrainan Donbassissa käynnissä olleen konfliktin ratkaisemiseksi askel askeleelta.

– Tähän mennessä yhtäkään sopimuksen määräyksistä ei ole pantu täysin mitoin täytäntöön. Asiakirjan alkuperäisiä, joulukuulle 2015 asetettuja aikarajoja on jatkettu ilman uusia määräaikoja, Moshes kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin uusimmassa FIIA Commentissa.

Minsk II -sopimuksen 1. pykälän mukaan tulitauosta huolimatta kuolonuhrien määrä nousee jatkuvasti. Joulukuussa 2015 YK raportoi Donbassin konfliktissa kuolleen yhteensä 9 000 ihmistä, kun vielä syyskuussa lukema oli 8 000.

Raskas aseistus on vedetty pois etulinjasta vain osittain, eivätkä Etyjin tarkkailijat ole päässeet alueelle vapaasti vastoin sopimuksen pykäliä 2 ja 3.

Moshes arvioi lisäksi, että maalaisjärkeä käyttäen ei kannata odottaa Ukrainan vallanpitäjien ajavan nykyolosuhteissa läpi perustuslakiuudistusta, jonka myötä itsenäisiksi julistautuneet ”tasavallat” saisivat erityisaseman.

Hän ei myöskään usko, että Kiovassa suunnioteltaisiin Ukrainan lakien ja Etyjin säännösten mukaisten vaalien järjestämistä separatistien hallinnassa olevilla alueilla.

Toisaalta hän kuitenkin muistuttaa, että Minsk II on johtanut myös merkittäviin saavutuksiin. Ennen kaikkea sopimus on estänyt konfliktin kiihtymisen entisestään.

Sopimuksen avulla Ukraina on myös saanut ostettua aikaa vahvistaakseen puolustustaan, miehittääkseen ja kouluttaakseen armeijaansa sekä pönkittääkseen puolustuslinjojaan.

– Yleisesti ottaen Ukraina kykenee tänä päivänä eristämään itsensä paremmin konfliktin välittömiltä vaikutuksilta kuin vuosi sitten. Moskova on puolestaan nähtävästi hylännyt toteuttamiskelvottomana Novorossija-projektinsa, jonka tarkoituksena oli luoda Harkovasta Odessaan ulottuva poliittinen kokonaisuus, Moshes kirjoittaa.

Hän pitää myös ratkaisevan tärkeänä, että Minsk II loi paljon kaivatun perustan Euroopan solidaarisuudelle Ukrainaa kohtaan. EU:n Venäjä-pakotteet on nyt laillisesti kytketty sopimuksen täysimittaiseen toimeenpanoon, johon sisältyy Ukrainan hallinta Venäjän-vastaisesta rajastaan.

Kaiken kaikkiaan Minsk II on hänen mukaansa auttanut muuttamaan Itä-Ukrainan konfliktin viitekehystä.

– Pian voi olla aika neuvotella Minsk III:sta, Moshes arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)