Tutkija: Minskin sopimuksen päivitysaika voi koittaa pian

Ukrainan rauhanprosessin edellytykset ovat muuttumassa ja Minsk II -sopimuksen päivittämisen aika saattaa koittaa pian, arvioi tutkija Arkady Moshes Ulkopoliittisesta insituutista.

  • LKS 20160115 SAV4045; TO GO WITH AFP STORY BY YULIA SILINA A picture taken on December 22, 2015 shows local residents walking past graffiti on the bus stop reading "We are for peace", on a bus stop on a deserted street of the village of Pavlopol, in the Donetsk region. The blue and yellow Ukrainian flag has returned recently to Pavlopol, a village in the south of the front line and remained for months in the "gray" area between the territories controlled by the Ukrainians and the rebels, with the total lack of food and water supplies cut. Clashes between pro-Russian rebels and government forces in eastern Ukraine have dwindled but villages in the buffer zone around the frontline have been surreptitiously changing hands, raising fears that the tenuous ceasefire could unravel. / AFP / ALEKSEY FILIPPOV - LEHTIKUVA / AFP

    Bussipysäkin seinään on kirjoitettu venäjäksi "Olemme rauhan puolesta" Pavlovin kylässä Donetskissa.

    ()

Ulkopoliittisen insituutin tutkijan Arkady Mosheksen mielestä 12. helmikuuta 2016 on surullinen vuosipäivä sopimukselle, josta piti tulla suunnitelma Ukrainan Donbassissa käynnissä olleen konfliktin ratkaisemiseksi askel askeleelta.

– Tähän mennessä yhtäkään sopimuksen määräyksistä ei ole pantu täysin mitoin täytäntöön. Asiakirjan alkuperäisiä, joulukuulle 2015 asetettuja aikarajoja on jatkettu ilman uusia määräaikoja, Moshes kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin uusimmassa FIIA Commentissa.

Minsk II -sopimuksen 1. pykälän mukaan tulitauosta huolimatta kuolonuhrien määrä nousee jatkuvasti. Joulukuussa 2015 YK raportoi Donbassin konfliktissa kuolleen yhteensä 9 000 ihmistä, kun vielä syyskuussa lukema oli 8 000.

Raskas aseistus on vedetty pois etulinjasta vain osittain, eivätkä Etyjin tarkkailijat ole päässeet alueelle vapaasti vastoin sopimuksen pykäliä 2 ja 3.

Moshes arvioi lisäksi, että maalaisjärkeä käyttäen ei kannata odottaa Ukrainan vallanpitäjien ajavan nykyolosuhteissa läpi perustuslakiuudistusta, jonka myötä itsenäisiksi julistautuneet ”tasavallat” saisivat erityisaseman.

Hän ei myöskään usko, että Kiovassa suunnioteltaisiin Ukrainan lakien ja Etyjin säännösten mukaisten vaalien järjestämistä separatistien hallinnassa olevilla alueilla.

Toisaalta hän kuitenkin muistuttaa, että Minsk II on johtanut myös merkittäviin saavutuksiin. Ennen kaikkea sopimus on estänyt konfliktin kiihtymisen entisestään.

Sopimuksen avulla Ukraina on myös saanut ostettua aikaa vahvistaakseen puolustustaan, miehittääkseen ja kouluttaakseen armeijaansa sekä pönkittääkseen puolustuslinjojaan.

– Yleisesti ottaen Ukraina kykenee tänä päivänä eristämään itsensä paremmin konfliktin välittömiltä vaikutuksilta kuin vuosi sitten. Moskova on puolestaan nähtävästi hylännyt toteuttamiskelvottomana Novorossija-projektinsa, jonka tarkoituksena oli luoda Harkovasta Odessaan ulottuva poliittinen kokonaisuus, Moshes kirjoittaa.

Hän pitää myös ratkaisevan tärkeänä, että Minsk II loi paljon kaivatun perustan Euroopan solidaarisuudelle Ukrainaa kohtaan. EU:n Venäjä-pakotteet on nyt laillisesti kytketty sopimuksen täysimittaiseen toimeenpanoon, johon sisältyy Ukrainan hallinta Venäjän-vastaisesta rajastaan.

Kaiken kaikkiaan Minsk II on hänen mukaansa auttanut muuttamaan Itä-Ukrainan konfliktin viitekehystä.

– Pian voi olla aika neuvotella Minsk III:sta, Moshes arvioi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.