Verkkouutiset

Siirtolaiskriisi on rajoittanut Angela Merkelin mahdollisuuksia

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin poliittinen tulevaisuus on yhä vähemmän ja vähemmän hänen omissa käsissään, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Niklas Helwig.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mikäli Turkki-sopimus kaatuu ja EU:hun saapuvien pakolaisten määrä kääntyy taas nousuun, Angela Merkelillä on Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Niklas Helwigin mukaan edessään vaikeat ajat.

– Jos Saksa nyt tarjoutuisi ottamaan vastaan suuren määrän turvapaikanhakijoita, Merkel suututtaisi Saksan oikeistokonservatiivit sekä joukon EU-maita, jotka uskovat avoimien ovien politiikan toimivan vetovoimatekijänä. Mikäli Merkel taas pitäisi Saksan ovet kiinni, saksalaisten enemmistö kritisoisi häntä voimakkaasti, Helwig arvioi Ulkopoliittisen instituutin uusimmassa FIIA Commentissa.

Merkelin CDU:n sisarpuoluetta CSU:ta edustava Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer on uhannut jopa haastaa hallituksen oikeuteen pakolaispolitiikan vuoksi. Helwig arvioi, että Seehofer ei epäröi hyökätä, mikäli pakolaismäärät kääntyvät jälleen nousuun.

CDU:n hallituskumppani, sosialidemokraattien SPD puolestaan etsii Helwigin mukaan epätoivoisesti keinoja nostaa profiiliaan vaalikauden alla.

– Merkelin onni on, että sen enempää hänen oman puolueensa kuin SPD:n riveistä ei löydy hänelle uskottavaa haastajaa, Helwig toteaa.

Oikeistopopulistiselle Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD on lisännyt kannatustaan hyökkäämällä perinteisten puolueiden siirtolaispolitiikkaa vastaan. Helwig pitää kuitenkin todennäköisenä, että AfD:n äärioikeistolaiset linjaukset vieraannuttavat suurimman osan äänestäjistä, mikäli siirtolaisteema ei vie kaikkea huomiota Saksan politiikassa.

Pakolaiskriisi on tuonut kannatusta myös maltillisille vihreille, jotka Helwig mielestä näyttäytyvät uskottavina siirtolaisuus- ja kotouttamispolitiikassaan. Mielipidemittauksissa menestyvät vihreät voivatkin Helwigin mukaan varmistaa Merkelille neljännen kauden liittokanslerina, mikäli SPD menestyy huonosti ensi vuoden vaaleissa.

– Yhtä kaikki, Merkelin poliittinen tulevaisuus on yhä vähemmän ja vähemmän hänen omissa käsissään, Helwig kuitenkin lopuksi toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)