Verkkouutiset

Tilanne Ukrainan ja Venäjän välillä kiristyy – lisäpakotteita tulossa?

EU-johtajat vaativat Venäjää toimiin, jotta sen ja Ukrainan välinen kriisi saataisiin ratkaistua. Tänään Brysselissä pidettävässä kokouksessa tullaan todennäköisesti keskustelemaan uusista kiristävistä toimenpiteistä Venäjää vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainalaisen armeijalähteen mukaan venäläiset tankit ovat vyöryneet Novotsvitlivkan kylään, joka sijaitsee lähellä Luhanskin kaupunkia. Lähteiden mukaan tankit ovat ajaneet kylän lähestulkoon maan tasalle. Tämänhetkisten tietojen mukaan Donetskin ja Luhanskin taisteluissa on kuollut noin 2600 ihmistä.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on sanonut, että Ukrainan alueella on tuhansia sotilaita ja satoja ulkomaalaisia tankkeja. Presidentti puhui aiemmin tänään Brysselissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Poroshenko osallistuu myöhemmin tänään Brysselissä järjestettävään kokoukseen, johon osallistuvat myös EU-maiden johtajat. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Alexander Stubb (kok.)

BBC:n mukaan Euroopan unionin ulkoministerit ovat ilmaisseet olevansa todella huolestuneita Venäjän aggressioista Ukrainaa kohtaan. Tänään järjestettävässä EU-kokouksessa on tarkoitus keskustella mahdollisista uusista Venäjää kohtaan suunnatuista pakotteista. Pakotteita pidetään erittäin todennäköisinä. Venäjä on järjestelmällisesti kiistänyt joukkojensa läsnäolon Itä-Ukrainassa.

Milanossa järjestetyn ulkoministerikokouksen jälkeen medialle puhunut EU:n korkea edustaja Catherine Ashton vaati Venäjää vetämään joukkonsa ja muut varustelunsa pois Ukrainasta.

Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso varoitti Venäjää siitä, että EU on valmis toimimaan periaatteidensa mukaisesti, mikäli edistystä tilanteeseen ei tapahdu. Barroso peräänkuulutti poliittisen ratkaisun löytämisen tärkeyttä ennen kuin kriisi ajautuu pisteeseen, josta ei ole paluuta.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier varoitteli perjantaina, että Ukrainan kriisi on saavuttamassa täysin uudenlaisen mittakaavan. Hänen mukaansa rajaselkkaukset Ukrainan ja Venäjän välillä osoittavat, että tilanne saattaa olla luisumassa pois kontrollista viitaten erityisesti Novotsvitlivkan kylän jyräämiseen. Hän vaatii niin ikään kriisin pysäyttämistä. Steinmeierin lausuntoon yhtyivät myös Ranskan Laurent Fabius, Ruotsin Carl Bildt ja Hollannin Frans Timmerman.

Puolustusliitto Nato piti eilen perjantaina hätäkokouksen sen jälkeen kun se julkaisi satellittikuvia, joiden sanottiin näyttäneen aseistettuja Venäjän armeijan joukkoja Ukrainan rajojen sisäpuolella. Nato-maiden kerrotaan myös suunnittelevan nopean toiminnan joukkojen perustamista Venäjän takia. Asiasta uutisoi Financial Times.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)