Verkkouutiset

Venäjän uutispropagandasta tehtiin käyttöopas: tarkkaile näitä

Ukrainalaisjärjestö valmisti läntiselle yleisölle pikkuoppaan Venäjän Ukrainaa koskevien propagandatemppujen tunnistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Razom-järjestön muun muassa tästä löytyvässä A User’s Guide to Russian Propaganda. Six signs of disinformation, and the facts behind them -tekstissä kerrotaan, että läntisillä tiedotusvälineillä on ymmärrettävästi vaikeuksia tunnistaa Venäjää koskevia tosiasioita.

Venäjän propagandakone on Razomin mukaan ”kypsä ja kunnioitettava instituutio”. Sen harjoittamaa taiteen alaa länsi ei käytä yhtä usein tai yhtä tehokkaasti.

Pikkumanuaalissa jaotellaan kuusi propagandan alakohtaa. Niistä kerrotaan tunnusmerkit, vaikutukset ja tosiasiat.

Tunnusmerkkejä Ukrainan kriisissä ovat etnisistä jaoista ja Maidanin lietsomista levottomuuksista puhuminen, ”fasistien” tai ”banderiittien” syyttäminen murhista ja väkivallasta, väitteet etnisten venäläisten ja venäjää puhuvien uhista, Krimin venäläisten erityisuhkia koskevat väitteet, maantieteelliset sekaannukset ja sekoittamiset sekä esimerkiksi Russia Todayn artikkeleihin vetoaminen.

Razom kumoaa kohtia yksitellen. Järjestön mukaan nykyisellä Ukrainalla ei ole etnisten konfliktien historiaa ja Maidanilla toimi lukuisista etnisistä taustoista tullutta väkeä.

Järjestön mukaan ukrainalaiset ovat tehneet kaikkensa pitääkseen rauhan maksettujen provokaattoreiden väkivallasta huolimatta.

Taannoin uutisoitiin Ukrainasta lähtevistä pakolaisista, mutta tiedot olivat perättömiä.

Razom pitää Venäjän taktiikkana myös Ukrainan rajojen kyseenalaistamista monella eri tavalla.

– On tärkeää muistaa että venäläisomistuksessa olevat uutislähteet kuten RT (Russia Today), Voice of Russia, Itar-TASS, RIA-Novosti ja muut kanavat toimivat jatkuvassa valtiovallan ohjauksessa ja peittelyssä, järjestö toteaa.

Slovjanskin pääsiäisen verityö tapahtui pikkuoppaan kirjoittamisen jälkeen. Sen uutisointi saattaa sijoittua kohtiin fasistien syyttämien murhista ja väitteet etnisten venäläisten kokemista uhista.

Ukrainan suurlähettiläänä toimiva Jurij Polurez toivoo, että lännessä osattaisiin puhua ”venäläismielisten” sijaan Venäjän joukoista.

Suurlähettilään mukaan ”valhe on valhe ja aggressio on aggressio – miksi tahansa Moskova sitä kutsuukin ja kuinka paljon savua tahansa sen propagandakone puhaltaakin”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)