Verkkouutiset

Sotarikostuomioistuimen mukaan Ukraina ja Venäjä ovat sodassa

Kansainvälisen rikostuomioistuimen mukaan Venäjä miehittää Krimillä osaa Ukrainasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin katsoo Krimin valtaamisen tarkoittavan juridisesti sotilaallista konfliktia Ukrainan ja Venäjän valtioiden välillä ja Ukrainan alueen miehittämistä, kertoo Moscow Times. Tuomioistuin käsittelee sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja joukkotuhontaa käsitteleviä tapauksia.

”Krimin ja Sevastopolin tilanne vastaa saatujen tietojen perusteella kansainvälistä aseellista konfliktia Ukrainan ja Venäjän federaation välillä”, tuomioistuimen syyttäjä Fatou Bensoudan alustavassa raportissa todetaan.

”Tämä kansainvälinen aseellinen konflikti alkoi helmikuun 26. päivänä (2014), kun Venäjän federaatio lähetti asevoimiensa jäseniä ottamaan haltuun osia Ukrainan alueesta ilman Ukrainan hallituksen suostumusta”, Bensouda toteaa.

Raportin mukaan Krimin tilanteeseen on sovellettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta eli sodankäyntiin liittyvää kansainvälistä oikeutta vuoden 2014 maaliskuun 18. päivästä alkaen.

Bensouda katsoo tällä perusteella, että Venäjän sotilaallista läsnäoloa Krimillä ja Sevastopolissa tulee pitää miehityksenä. Sama tulkinta pätee syyttäjän mukaan myös Itä-Ukrainan Donbassina tunnetuilla separatistialueilla oleviin joukkoihin.

Raportissa listataan myös Krimin valloitukseen ja Venäjään liittyviä syytöksiä kuten alueen tataariväestön sortaminen, laittomat pidätykset ja oikeudenkäynnit, surmat, kidnappaukset ja asepalvelukseen pakottaminen.

Venäjän tunnuksettomat erikoisjoukot miehittivät Ukrainan Krimin niemimaan helmikuun lopulla 2014. Venäläisjoukot ottivat haltuun alueen keskeiset hallintorakennukset ja piirittivät Ukrainan asevoimien tukikohdat. Sen jälkeen valtaan nostettiin Venäjälle myönteinen Sergei Aksjonovin hallinto.

Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi vuosi Krimin valloituksen jälkeen olleensa valmis laittamaan maan ydinaseet valmiuteen operaation vuoksi.

Miehitetyllä Krimillä järjestettiin heti maaliskuussa kansanäänestys liittymisestä Venäjän federaatioon. Sen perusteella 95 prosenttia äänestäneistä tuki liittymistä Venäjään.

Sekä Ukrainan hallinto että kansainvälinen yhteisö muutamaa valtiota lukuun ottamatta ovat pitäneet äänestystä ja sitä seurannutta Krimin liittämistä Venäjään laittomana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)