Verkkouutiset

EU-johtaja Donald Tusk: Aion taivutella Donald Trumpin yhteistyöhön

Donald Trump tapaa tänään ja huomenna "rotanloukossa" EU-johtajia, jotka haluavat pitää hyvät suhteet Yhdysvaltoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo, että hän aikoo kertoa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille, miksi EU:n ja Yhdysvaltain kannattaa tehdä yhteistyötä.

– Tänään tehtäväni on vakuuttaa Yhdysvaltain presidentti siitä, että euroatlanttisuus tarkoittaa yhteistyötä, jolla estetään sellainen maailma, jota länsi ei johda, Tusk vapaasti käännettynä tviittasi aikaisin torstaiaamuna.

Tusk ja Trump tapaavat tänään Brysselissä. Trump tapaa myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin. Trump vierailee myös Natossa, ja perjantaina he kaikki osallistuvat G7-kokoukseen Sisiliassa.

Tapaamiseen luo jännitteitä se, että Trump kutsui tammikuussa Brysseliä rotanloukoksi (”hellhole”). Hän myös sekoitti keskenään Tuskin ja Junckerin.

Tusk johtaa EU-päämiehistä koostuvaa Eurooppa-neuvostoa, joka käsittelee lakiesityksiä ja tekee linjauksia EU:n tulevaisuudesta. Juncker taas johtaa EU-komissiota, joka antaa lakiesityksiä ja toimeenpanee valmiita lakeja. Trumpin mukaan EU:n päätöksentekojärjestelmä on sekava.

Jännitteitä synnyttää sekin, että Trump on kehunut brittejä Brexitistä. Ennen presidenttikautensa alkua hän sanoi, että Yhdysvallat ei ehkä puolusta Nato-liittolaisiaan.

Tusk puolestaan totesi tammikuussa, että Trump on maailmalle uhka, kuten ovat myös Venäjä, Kiina ja radikaali islam.

Euractiv-lehden haastattelemien EU-virkamiesten mukaan Trump on presidenttikautensa aikana lieventänyt kantojaan ja suhtautuu tällä hetkellä aiempaa rakentavammin EU-yhteistyöhön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)