Verkkouutiset

EU ja Turkki pääsivät sopuun palautuksista

EU:n ja Turkin johtajat ovat saaneet aikaan sopimuksen Turkista tulleiden luvattomien maahantulijoiden palauttamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-maiden johtajat sekä Turkin pääministeri Ahmet Davutoðlu sopivat Brysselissä perjantaina lisätoimista, joilla pyritään pysäyttämään Turkista EU-maihin suuntautuva hallitsematon muuttoliike.

– Eurooppa-neuvoston yhdessä Turkin kanssa viimeistelemä EU-Turkki -sopimus on merkittävä askel osana eurooppalaista ratkaisua, jolla hillitään järjestäytymätöntä muuttoliikettä ja luodaan kansainvälistä suojelua tarvitseville pakolaisille inhimillisemmät olosuhteet, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toteaa valtioneuvoston tiedotteessa.

Yhteisessä julkilausumassa todetaan, että 20. maaliskuuta lähtien kaikki uudet Turkista Kreikan saarille järjestäytymättömästi saapuvat palautetaan Turkkiin. Tämä tapahtuu EU:n ja kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti, joten joukkopalautukset ovat poissuljettuja.

Kaikki turvapaikkahakemukset käsitellään yksilöllisesti Kreikassa yhteistyössä UNCHR:n kanssa.

Jokaista Kreikasta Turkkiin palautettua syyrialaista kohti, vastaanotetaan EU:hun yksi syyrialainen kiintiöpakolainen Turkista. Järjestely toteutetaan EU:ssa aiemmin tehtyjen sitoumusten puitteissa.

Turkki ryhtyy lisäksi tarpeellisiin toimenpiteisiin uusien muuttoliikereittien syntymisen ehkäisemiseksi Turkista EU:hun.

Mikäli Turkki täyttää vaadittavat kriteerit, viisumivapaus EU:hun astuu voimaan viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Lisäksi julkilausuman mukaan EU:n aiemmin lupaaman kolmen miljardin euron suuntaamista Turkissa oleville pakolaisille vauhditetaan esimerkiksi terveydenhuolto- ja koulutushankkeiden kautta. Tarvittaessa EU on valmis päättämään samansuuruisesta ehdollisesta lisätuesta Turkille vuoden 2018 loppuun mennessä.

Myös Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja nopeutetaan, ja EU ja Turkki tekevät yhteistyötä parantaakseen humanitäärisiä olosuhteita Syyriassa, jotta ihmisten ei tarvitsisi paeta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)