Verkkouutiset

”Isis on tekosyy taistelulle kurdeja vastaan” – Turkin Syyrian hyökkäys laajenee

Turkki on torstaina lähettänyt kymmenen panssarivaunua lisää hyökkäyksessään Syyrian alueelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkin hyökkäys on saanut aikaan ristiriitaisen vastaanoton ennen kaikkea Saksassa, jonka suhteet Turkkiin ovat viime aikoina heikentyneet.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen (CDU) sanoi, että Turkilla on oikeus puolustautua Isistä vastaan, mutta tärkeää on myös jatkaa sovinnon tietä Kurdistanin työväenpuolueen kanssa.

Myös muut Euroopan maat, kuten Ranska, ovat antaneet Turkille tukensa taistelussa Isistä vastaan, mutta monet eivät ole vakuuttuneita siitä, että Turkki ylipäänsä hyökkäisi Isistä vastaan.

Saksan sosiaalidemokraattisen SPD:n ulkopoliittinen edustaja Niels Annen totesi, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin prioriteetit eivät näytä olevan taistelussa Isistä vastaan. Myös CDU:ta edustava Roderich Kiesewetter totesi, että Turkki toimii Isistä vastaan vain osin.

Vihreiden edustaja Omid Nouripour sanoi asian selvemmin:

– Erdoganin väitetty taistelu Isistä vastaan osoittautuu tekosyyksi hyökätä kurdeja vastaan, Nouripour sanoi Zeit-lehden mukaan.

Nouripourin väitteen puolesta näyttäisivät puhuvan myös Turkin viralliset puheenvuorot hyökkäyksen alettua.

Kurdit ajetaan Eufrat-joen toiselle puolelle

Turkki ilmoitti keskiviikkona aloittavansa hyökkäyksen Isisiä ja Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan Syyriassa. Turkin mukaan Syyrian kurdit edustavat Turkissa terroristijärjestöksi luokiteltua PKK:ta.

Turkki on kohdistanut ilmaiskuja molempia vastaan. Sen sijaan Turkin maahyökkäys kohdistuu Syyriassa kurdien asemiin.

Syyrian kurdiarmeija YPG on toiminut yhteistyössä Turkissa toimivan PKK:n kanssa. Yhdysvallat on tukenut YPG:n yhdessä muiden Syyrian kapinallisjoukkojen muodostaman SDF:n (Syrian Democratic Forces) taistelua Isistä vastaan. SDF on osoittautunut voimakkaimmaksi Isistä vastaan taistelevaksi ryhmittymäksi Syyriassa. Nyt kuitenkin SDF:n voittokulku Isistä vastaan uhkaa katketa.

Syyrian kurdit onnistuivat viime viikolla vapauttamaan Manbijin kaupungin kaupungin Pohjois-Syyriassa lähellä Turkin rajaa Isisin hallinnasta. Kurdit ovat hallinneet pohjoista Syyriaa lukuun ottamatta pientä kaistaletta Eufrat-joen länsipuolella, joka on ollut Isisin hallinnassa. Nyt kurdit olivat etenemässä vielä pidemmälle länteen ottaakseen koko alueen haltuun.

Turkin tavoitteena on ollut jo pitkään luoda Isisin hallitsemalle alueelle oma vyöhykkeensä, jotta se ei joutuisi kurdien hallintaan.

Tähän Turkin invaasio tähtää. Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu tiistaina, että Turkki on valmis tekemään ”kaiken tarpeellisen”, jos kurdien YPG ei siirry Eufrat-joen yli itään.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden antoi Turkille täyden tukensa sodassa kurdeja vastaan. Obaman hallinto varoitti vetävänsä kaiken tukensa kurdiliittolaisilta, jos kurdit eivät suostu Turkin uhkavaatimuksiin.

Yhdysvallat on vakuuttanut Turkille, että kurdien YPG on vetäytymässä Eufratin itäpuolelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)