Turkin presidentti väläytti kuolemantuomiota ja sanoi "leikkaavansa päitä irti"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan käytti kovaa kieltä Turkin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen vuosipäivänä.

  • LKS 20170715 2926; This handout photograph released on July 15, 2017, by the Turkish Presidential Press Service shows Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (R) and his wife Emine Erdogan as they wave after arriving at a ceremony site on "July 15 Martyrs Bridge" (Bosphorus Bridge) in Istanbul. Turkey is marking one year since the defeat of the coup aimed at ousting President Recep Tayyip Erdogan with mass rallies seeking to showcase national unity in a divided society and his grip on power. The authorities have declared July 15, an annual national holiday of "democracy and unity", billing the foiling of the putsch as a historic victory of Turkish democracy. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HO /

    Recep Tayyip Erdoğan ei säästellyt sanojaan vallankaappauksen kukistumisen juhlallisuuksissa.

    ()

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on toistanut tukensa kuolemantuomion palauttamiselle Turkin vallankaappausyrityksen kukistumisen vuosipäivänä. Erdoğanin mukaan hän allekirjoittaisi kuolemantuomion palauttavan lain, jos sellainen parlamentista hänelle tuotaisiin. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on varoittanut Turkkia kuolemantuomion palauttamisesta ja sanonut, että se olisi loppu maan EU-jäsenyyshaaveille.

New York Timesin mukaan epäonnistuneen vallankaappauksen vuosipäivä sai liikkeelle satoja tuhansia juhlijoita ja Erdoğanin itse puhui isolle kuulijajoukolle Ankaran presidentinpalatsin edustalla.

Erdoğanin puheesta uutisoivat muun muassa The Guardian ja BBC.

– Leikkaamme petturilta päät irti, Erdoğan sanoi.

– Kansakuntamme viholliset käyttivät aseita säälimättä. Meidän ihmisillämme oli aseenaan vain lippu ja usko, Erdoğan sanoi vallankaappausyritykseen viitaten.

Erdoğan kritisoi puheessaan myös kovin sanoin maan oppositiota.

Turkin oppositiojohtajan Kemal Kilicdaroglun mukaan Erdoğanin hallinto on vienyt maan parlamentilta vallan epäonnistuneen kaappausyrityksen jälkimainingeissa ja ylläpitää pysyvää hätätilaa.

– OIkeus on kuluneen vuoden aikana tuhottu, Kilicdaroglu sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.