Verkkouutiset

Genevessä neuvotellaan Ukrainasta – ”Tästä on tullut itä-länsi -ottelu”

Erkki Tuomioja sanoi Ylen Aamu-tv:ssä, ettei Geneven neuvotteluista kannata odottaa kriisin ratkaisua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää mahdollisena, että Venäjä vyöryy rajan yli Itä-Ukrainassa.

– Se on mahdollista, mutta en usko, että heillä on siitä mitään päätöstä. He myöskin tietävät, ja joutuvat ottamaan huomioon, ei niinkään pakotteita, vaan mitä siitä seuraa Venäjälle itsessään. Eivät venäläiset halua sellaista veljessotaa ukrainalaisten tai venäjää puhuvien ukrainalaisten kanssa, josta tulee tappioita, Tuomioja sanoi torstaina Ylen haastattelussa.

Yhdysvallat, EU, Ukraina ja Venäjä kokoontuvat torstaina Geneveen neuvottelemaan Ukrainan kriisistä. Tuomioja odottaa neuvotteluista korkeintaan yhteisymmärrystä siitä, miten jatkossa edetään.

– Ei kukaan odota, että tänään syntyisi mitään ratkaisua. Tänään ehkä nähdään se, että halutaanko tässä kuitenkin yrittää jatkaa, Tuomioja totesi.

– Huono signaali ja paha merkki olisi, jos ei pystyttäisi sopimaan jatkosta. Tänään nähdään, tullaanko sinne todellakin tarkoituksena etsiä ratkaisuja, sellaisia jotka lähtisivät nimenomaan ukrainalaisten intresseistä.

Tuomioja arvostelee sitä, että ukrainalaisista on tullut kansainvälisen politiikan pelinappuloita. Hänen mukaansa Ukrainan tulisi olla yhteistyön, ei kilpailun kohde. Asioista ei voida päättää Washingtonissa tai Moskovassa.

– Tästä on nyt tullut tällainen itä-länsi -ottelu eli Venäjä vastaan länsi. Ikään kuin kilpailu, että kenen Ukraina. On kuitenkin muistettava että kyse on ukrainalaisten omasta maasta, Tuomioja sanoo.

– Pitäisi lähteä siitä, että kaikkien intressissä on, ettei Euroopassa syntyisi hajoavaa valtiota. Pidettäisiin Ukraina yhtenäisenä ja rakennettaisiin siitä semmoinen maa, jossa kaikki ukrainalaiset taustaan katsomatta voivat elää turvallisesti kotimaassaan.

Tuomioja ei anna paljon arvoa Venäjän presidentti Vladimir Putinin sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin viime päivien puhelinkeskusteluille, joissa on hänen mukaansa ollut ”keskinäisen syyttelyn sävyä”.

– Hyvä että puhetta käytetään, mutta eihän niistä ole yhtään mitään ratkaisua haettu, Tuomioja sanoo.

– Suoraan sanomisen jälkeen pitää pystyä kuitenkin päätymään yhdessä ratkaisuihin.

Tuomiojan mukaan Kiovan levottomuuksien jälkeen tehty sopimus voisi toimia edelleen kriisin ratkaisun pohjana.

– Kyllä tässä mahdollisuuksia on.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)