Verkkouutiset

Tunisia äänestää presidentin historiallisesti merkittävissä vaaleissa

Noin 5,2 miljoonaa tunisialaista äänestää presidentinvaaleissa ainakin 88 000 tarkkailijan silmien alla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tunisian presidentinvaalit ovat ensimmäiset sitten vuonna 2011 tapahtuneen vallankumouksen. Vaalien ensimmäinen kierros käytiin marraskuussa, jolloin kumpikaan kärkiehdokkaista ei onnistunut samaan yli puolta annetuista äänistä. Asiasta raportoi BBC.

Vaaleja on pidetty tärkeänä osoituksena Tunisian liikkeistä kohti demokratiaa.

Vaaleissa ehdolla ovat Baji Caid Essibi, joka sai avauskierroksella 39 prosentin äänisaaliin, sekä ihmisoikeusaktivisti Moncef Marzouki.

Essibi täytti aiemmin tällä viikolla 88 vuotta. Hän edustaa maan parlamenttivaalit voittanutta Nidaa Tounes -puoluetta. Hän on suosittu varakkailla rannikkoalueilla ja perustaa suosionsa kokemukseen ja vakauteen.

Marzouki on 67-vuotias aktivisti, joka pakotettiin maanpakoon Ben Alin hallituskauden aikana. Hän on toiminut väliaikaisena presidenttinä vuodesta 2011 asti ja on suosittu Tunisian konservatiivisimmillä, köyhillä alueilla pohjoisessa. Marzoukin odotetaan saavan suosiota islamistiselta puolueelta, jolla ei ole omaa ehdokasta.

BBC:n raportin mukaan kumpi tahansa ehdokkaista valitaankin, tulee hän kohtaamaan rajatut valtaoikeudet, jotka aiemmin tänä vuonna on asetettu. Presidentti ei esimerkiksi voi erottaa virkamiehiä ilman pääministerin hyväksyntää.

Tunisia on kohentanut turvallisuuttaan vaalien takia. Se on muun muassa sulkenut rajan levottoman Libyan kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)