Verkkouutiset

Supertulivuori voi purkautua milloin vain – ei tarvitse syytä

Tutkijoiden mukaan Yellowstonen kaltaiset supertulivuoret eivät tarvitse maanjäristystä tai muuta ulkoista syytä purkautuakseen, kertoo BBC. Pelkkä koko itsessään riittää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimusten mukaan pelkkä laavan valtava määrä riittää aiheuttamaan katastrofaalisen superpurkauksen. Aiemmin oli epäselvää, mitä purkauksen käynnistymiseen tarvitsisi.

Maapallolla on 20 tunnettua supertulivuorta, tunnetuimpina jo mainittu Yellowstone, Indonesian Tobajärvi ja Long Valley Kaliforniassa. Suomalaisittain lähin, Campi Flegrei, löytyy Italiasta Napolin läheltä.

Superpurkauksia tapahtuu harvoin, noin kerran sadassatuhannessa vuodessa. Purkauksen sattuessa niillä on kuitenkin tuhoisa vaikutus maan ilmastoon ja ekologiaan. Yellowstonen purkautuessa edellisen kerran 600 000 vuotta sitten, se laukaisi ilmaan yli 1000 kuutiokilometriä tuhkaa ja laavaa ilmakehään.

Tutkijaryhmän jäsenen, tohtori Wim Malfaitin mukaan purkausta voisi verrata asteroidin osumiseen maapallolle, pieni riski on aina olemassa ja seuraukset ovat molemmissa katastrofaaliset.

– Tämä on sellainen asia, joka meidän täytyy lajina pystyä lopulta käsittelemään. Se tulee tulevaisuudessa tapahtumaan, Malfait sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)