Verkkouutiset

Sukkaparista maksettu 6 000 kruunua ‒ terveydenhuollon kulut kuohuttavat Tukholmaa

Terveydenhuollon tarvikekulut ovat paisuneet Tukholman läänissä erikoisen hankintasopimuksen vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa Tukholman läänin maakäräjien tarvikebudjetti on paisumassa rutkasti yli suunnitellun, uutisoi Ruotsin yleisradio SVT. Maakäräjät toimivat Ruotsin lääneissä ja vastaavat muun muassa terveydenhuollosta. Tarvikebudjettiin budjetoidaan rahat, jotka käytetään terveydenhuollossa muun muassa sidetarpeisiin, testiliuskoihin ja sukkiin.

Tukholman läänin maakäräjät (SLL) on tehnyt tilaussopimuksen, jonka mukaan viiden vuoden tarvikkeiden hinta on 500 miljoonaa kruunua. Kuluihin on kuitenkin vain yhdessä vuodessa mennyt jo 465 miljoonaa kruunua veronmaksajien rahoja. Tiedot menoista ovat kuohuttaneet Ruotsia.

Sopimus on tehty vuonna 2014 hankintakilpailun voittaneen lääkevalmistaja Onemed Sverige AB:n kanssa. Yhtiön tarjous oli puoli miljoonaa kruunua muita tarjouksia halvempi.

Tukholman yliopiston julkisoikeuden dosentti Andrea Sundstrandin mukaan on erikoista, että kustannukset voivat yhtäkkiä paisua tällä tavoin.

‒ Tämä on hyvin outoa. Julkiset hankinnat eivät voi toimia näin, vaan kyseessä täytyy olla virhearvio. Jotain vikaa täytyy olla joko hinnoittelussa, tai sitten on laskettu väärin, kuinka paljon tarvikkeita kuluu.

Onemedin ja SLL:n välinen sopimuksessa on määritelty kustakin tarvikkeesta kaksi eri vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on edullisempi, ja niitä käytetään 91 prosentissa tapauksista.

Hintaerot tarvikevaihtoehtojen välillä ovat kuitenkin huomattavat. Esimerkiksi tukisukissa, jotka edistävät verenkiertoa ja estävät suonikohjuja, ensimmäinen vaihtoehto maksaa 100 kruunua per sukkapari. Toinen vaihtoehto maksaa 6 000 kruunua.

Hinnoittelut ovat olleet SLL:lle selvillä, mutta Onemed ja SLL ovat erimielisiä siitä, miten sopimuksessa ilmoitettu 91 prosenttia tulkitaan.

Sundstrandin mukaan erilaiset sopimustulkinnat selittävät kulujen paisumisen. Onemed olisi tässä tapauksessa Sundstrandin mukaan soveltanut sopimusta väärin.

‒ Olisi hyvin outoa, että hankintaeritelmässä ei määriteltäisi, että näin voi toimia. Se olisi vastoin hankintoja koskevaa lainsäädäntöä ja tietysti huomattavasti kalliimpaa veronmaksajille, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)