Verkkouutiset

Kreikan Tsipras voitti puolueen kapinalliset

Kreikan pääministeri Aleksis Tsiprasia tukee puolueen selvä enemmistö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aleksis Tsiprasin johtaman vasemmistolaisen Syriza-puolueen enemmistö seisoo johtajansa takana huolimatta alistumisesta uusiin talouskuriehtoihin.

Euromaiden huippukokouksen yhteisymmärryksen synnyttyä lukuisat Syriza-puolueen ministerit ja kansanedustajat ovat protestoineet Tsiprasin ”antautumista” vastaan. Puolueen keskuskomiteassa Tsipras teki selväksi, että muita vaihtoehtoja ei ollut kuin suostua rakenteellisiin uudistuksiin kuten eläkereformiin ja uusiin säästötoimenpiteisiin. Vaihtoehto olisi ollut Kreikalle huonompi.

– Jos täällä on joku, joka kuvittelee, että olisi saanut aikaan paremman sopimukseen, astukoon esiin ja ja selittäköön, mitkä ne ehdot ovat, Tsipras sanoi keskuskomitean kokouksessa Kathimerini-lehden mukaan.

Tsirpas sanoi, että Kreikan euroero ilman tarvittavia valuuttavarantoja ”olisi johtanut massiiviseen devalvaatioon, ankaraan talouskuriin ja paluuseen Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) armoille”.

Tsiprasia vastustivat kokouksessa tiukemmin tunnetuimmat kapinalliset, parlamentin puhemies Zoe Constantopoulou ja entinen energiaministeri ja Syrizan vasemmistosiiven johtaja Panagiotis Lafazanis. Tsipras erotti Lafazanisin, entisen kommunistin, ministerin paikalta aiemmin heinäkuussa muiden puolueen kapinallisten mukana. Lafazanis sanoi kokouksessa, että Kreikka elää ”euron diktatuurissa” ja väitti, että hallituksen käytössä olisi 35 miljardia euroa valuuttavarantoja, joita voitaisiin käyttää siirtymisessä omaan valuuttaan.

Keskuskomitean kokouksessa äänestettiin lopulta Tsiprasin esityksestä järjestää ylimääräinen puoluekokous syyskuussa, missä on tarkoitus käsitellä ja hyväksyä Kreikan kolmannen tukipaketin ehdot. Vastaesitys oli tukipakettineuvotteluiden lopettaminen.

Kathimerinin mukaan Tsipras sai taakseen selvän enemmistön äänistä, mikä tarkoittaa, että hänen asemansa pääministerinä on toistaiseksi turvattu ja tukipakettineuvottelut voivat jatkua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)