Verkkouutiset

Donald Trump isosta voitostaan esivaalissa: ”Voitamme niin paljon, että teistä tulee onnellisia”

Donald Trumpin vaalitilaisuuksien puheiden ykkösasia on ollut voittaminen. Nyt hän saavutti ensimmäisen voittonsa esivaalissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Miljardöörisijoittaja Donald Trumpin voitto New Hampshiren osavaltion esivaalissa oli ennakoituakin suurempi. Hän saavutti 35,1 prosenttia äänistä, mikä oli enemmän kuin mielipidetiedustelut ennustivat. Hän saavutti yli kaksinkertaisen äänimäärän toiseksi tulleeseen Ohion kuvernööri John Kasichiin nähden, joka saavutti 15,9 prosenttia äänistä.

– Teemme Amerikasta taas suuren. Alamme voittaa jälleen. Voitamme niin paljon, että teistä tulee todella onnellisia. Teemme Amerikasta niin suuren, ehkä suurimman koskaan, Trump toisti voittopuheessaan tuloksen selvittyä.

Trumpin koko kampanja on rakennettu voittamisen ympärille. Hänen kampanjatilaisuuksiinsa stadioneille on saapunut parhaimmillaan kymmenien tuhansien ihmisten yleisöjä. Viesti on selvä: Yhdysvallat on ajautunut kierteeseen, jossa se häviää kaikille kilpailijoille niin taloudessa kuin sotilaallisestikin. Trump lupaa kääntää tämän suunnan ja kääntää Yhdysvaltojen tappion kierteen määrätietoisuudellaan, kovuudellaan ja neuvottelutaidoillaan.

Sekä Trump että Kasich voittivat New Hampshiressa erityisesti itsenäisten äänestäjien ja vasta loppuvaiheessa ehdokkaansa päättäneiden keskuudessa.

Voiton selvittyä Trump sanoi CNN:n haastattelussa uskovansa, että voitossa oli kyse ennen kaikkea ihmisten turvallisuuden kaipuusta. Hänen kampanjansa on osoittanut, että laiton maahanmuutto ja sen estäminen ovat amerikkalaisille keskeinen teema. Trump sanoi uskovansa, että hänen tiukka asenteensa maahanmuuton suhteen on alkanut poikia myös uskottavuutta muiden turvallisuuskysymysten, kuten terroristijärjestö Isisin uhan, torjumisen suhteen.

Trumpin voitto New Hampshiressa oli mielipidetiedustelujen perusteella koko ajan selvä, mutta Iowan jälkeen oli vielä kysymysmerkki, löytääkö Trumpin kannattajakunta uurnille niin, että koko potentiaali muuttuu ääniksi. New Hampshire osoitti, että potentiaali voi esivaaliosavaltioissa jopa ylittyä. Iso voittomarginaali palauttaa Trumpin nyt jälleen selväksi ennakkosuosikiksi Etelä-Carolinaan siirryttäessä. Osavaltiossa järjestetään seuraava esivaali 20. helmikuuta. Trump on mielipidetiedusteluissa ollut Etelä-Carolinassa ykkönen keskimäärin noin 16 prosenttiyksikön marginaalilla, joten voittokulun odotetaan jatkuvan.

Pudotuskisa jatkuu

John Kasichin kakkossija New Hampshiressa ei ollut yllätys. Se oli nähtävissä mielipidetiedusteluiden kehityksessä. Hänen asemaansa vahvisti nousussa olleen Floridan senaattori Marco Rubion heikko esitys viime lauantain TV-debatissa.

Poliittisen eliitin (establishment) suosimista ehdokkaista maltillista linjaa edustava Kasich nousi nyt varteenotettavaksi nousijaksi kolmen kärkeen. Toisaalta hänen tunnettavuutensa ja lähtökannatuksensa on hyvin heikkoa muualla maassa kuin New Hampshiressa ja kotiosavaltiossa Ohiossa. Tähän saakka Kasich on panostanut kaikkensa New Hampshiren voittoon.

Kolmanneksi New Hampshiressa tuli Teksasin senaattori Ted Cruz, joka on kenties jopa Trumpiakin vierastetumpi ehdokas poliittisen eliitin piirissä. Cruz tunnetaan oman tien kulkijana, joka ei tee kompromisseja. Cruz saavutti nyt esivaalissa 11,6 prosenttia äänistä. Lähtökohtiin nähden Cruz pärjäsi odotetusti, ellei jopa hieman odotettua paremmin. Cruzin ei odotettu nousevan kärkijoukkoon liberaaliin koilliseen sijoittuvassa New Hampshiressa.

Cruzin todellinen koetinkivi on Etelä-Carolina, missä hänen konservatiiviselle linjalleen on huomattavasti enemmän kannatusta. Parhaiten hän pärjää kotiosavaltiossaan Teksasissa ja Keski-Lännen osavaltioissa. Cruz säilyttänee kolmannella sijalla asemansa kolmen kärjessä.

Neljänneksi New Hampshiressa tuli osavaltiossa ylivoimaisesti eniten rahaa mainoksiin käyttänyt Floridan ex-kuvernööri Jeb Bush. Hän savutti 11,1 prosenttia äänistä. Bushille tulos on pettymys. Hän kilpailee jatkossa Kasichin kanssa poliittisen eliitin suosiman ehdokkaan kärkipaikasta.

Samasta asemasta kilpailee edelleen myös Rubio, joka jäi New Hampshiressa viidenneksi 10,7 prosentin tuloksella. Tulos on selvästi alakanttiin aiempiin odotuksiin nähden. Rubion on saavutettava Etelä-Carolinassa kova tulos, jos mielii vielä päästä takaisin kisaan mukaan..

Viimeisille sijoille jääneet New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina ja eläkkeellä oleva aivokirurgi Ben Carson joutuvat miettimään, kannattaako kampanjaa enää jatkaa.

Etelä-Carolinan esivaalin jälkeen järjestetään Nevadan vaalikokoukset 23. helmikuuta. Ratkaiseva päivä esivaalien kannalta on 1. maaliskuuta eli niin sanottu supertiistai. Silloin esivaalit tai vaalikokoukset järjestetään 12 osavaltiossa samanaikaisesti.

Sandersille murskavoitto

Demokraattien puolella voiton New Hampshiressa vei vasemmistolaiseksi kuvattu Vermontin senaattori Bernie Sanders 61,0 prosentin äänisaaliilla. Ex-ulkoministeri Hillary Clinton joutui tyytymään 39,0 prosenttiin äänistä.

Sanders on johtanut mielipidetiedusteluissa jo useamman kuukauden ajan New Hampshiressa, joka on hänen kotiosavaltionsa naapuriosavaltio. Mielipidetiedusteluihin nähden Sandersin voitto oli kuitenkin selvästi odotettua suurempi.

Clintonin kampanja on vaikeuksissa. Hänen ennakkosuosikkiasetelmansa on hälvennyt samaan tapaan kuin kisassa nykyistä presidenttiä Barack Obamaa vastaan vuonna 2008.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)