Verkkouutiset

Tästä syystäkö Donald Trump päätti lisätä joukkoja Afganistanissa? Näki kuvan naisista minihameissa

Donald Trumpin suostuttelu lisäjoukkojen lähettämiseen Afganistaniin edellytti kenraaleilta poikkeuksellista taivuttelua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain Donald Trumpin presidenttikampanjan yksi keskeinen viesti oli, että Yhdysvaltojen ei pidä enää käydä sotia ulkomailla. Afganistanista hän vaati joukkoja pois.

Vielä kuukausi sitten Trump oli vielä hyvin skeptinen Afganistanin sodan jatkamisen suhteen. Yksi keino, jolla Trumpin näkemyksiin pyrittiin vaikuttamaan, oli kuva naisista minihameissa.

The Washington Post kertoo, että vielä viime kuussa Trump harkitsi Afganistanin sotatoimien siirtämistä yksityisen armeijan vastuulle. Hän harkitsi myös joukkojen vetämistä kokonaan pois.

Maanantaina Trump kuitenkin kertoi uudesta Afganistan-strategiasta, jossa keskeistä on terroristien tappaminen, eikä niinkään demokratian ja kansakunnan rakentaminen. Samana päivänä hän oli allekirjoittanut käskyn 4 000 lisäjoukon lähettämisestä Afganistaniin.

Keskeiset henkilöt Trumpin päätöksen kääntämisessä olivat puolustusministeri James Mattis, kansliapäällikkö John F. Kelly ja turvallisuusneuvonantaja H. R. McMaster, kaikki kenraaleita, joilla on perusteellinen henkilökohtainen kokemus Afganistanista.

Bannon halusi yksityisen armeijan Afganistaniin

The Washington Post kertoo, että McMaster käytti Trumpin suostuttelussa mustavalkoista kuvaa Afganistanin pääkaupungin Kabulin kadulta vuodelta 1972, jossa on kuvattuna naisia minihameissa.

McMaster pyrki kuvalla osoittamaan, että läntiset arvot ovat olleet Afganistanissa ennenkin voimissaan ja voisivat jälleen palata.

Kuunneltuaan kenraaleita Trump ymmärsi, että Afganistanista vetäytyminen tarkoittaisi ihmishenkien, Yhdysvaltojen intressien, liittolaisten, joukkojen vaarantamista.

The Washington Postin mukaan Trumpin päästrategin Steve Bannonin lähtö Valkoisesta talosta kytkeytyi Afganistanin kysymykseen. Bannon yritti suostutella Trumpia vastakkaiseen suuntaan.

Lehden mukaan Bannon yritti markkinoida Trumpille ajatusta, että Afganistanin sotilasvastuu luovutettaisiin turvallisuusalan yrittäjälle Erik Princelle, joka perusti aikoinaan Blackwater-yrityksen. Blackwaterin yksityisiä sotilaita käytettiin jo Irakin sodassa.

Bannonin lähtö tarkoittaa sitä, että Trumpin hallinnossa voimatasapaino näyttää nyt kääntyneen kenraaleille vaihtoehto-oikeiston hahmoilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)