Verkkouutiset

Kiina solminut jättisopimuksia Putinin lähipiirin kanssa, Timtshenko avainasemassa

Pekingin väitetään ostavan ystäviä ja vaikutusvaltaa miljardisopimuksilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisasiantuntija sanoo Kiinan solmineen lukuisia miljardiluokan kauppasopimuksia presidentti Vladimir Putinin lähimpien tukijoiden kanssa.

”Peking on ymmärtänyt, että liittolaisten voittaminen Putinin pienestä ystäväpiiristä on hyvä keino vaikuttaa Venäjän presidentin harkintaan”, Alexander Gabuev kirjoittaa Foreign Policy -julkaisussa ja Carnegie Moscow Center -ajatuspajan sivuilla.

Alexander Gabuev on Venäjän Aasian-Tyynenmeren tutkimusohjelman johtaja ajatuspajassa. Hän toimi Dmitri Medvedevin lehdistöavustajana tämän presidenttikaudella.

Kiinan strategisten vaikuttamispyrkimysten keskiössä on Gabuevin mukaan venäläinen oligarkki ja presidentti Putinin läheinen ystävä Gennadi Timtshenko, joka nousi vuonna 2014 venäläis-kiinalaisen talouskomission johtoon. Hänen sanotaan sementoineen roolinsa Kremlin avainhenkilönä Kiinalle ja Putinin esitelleen hänet ”meidän miehenämme Kiinalle”.

Timtshenko, jonka lähinnä energiateollisuudessa hankkiman varallisuuden arvioidaan olevan jopa 13,4 miljardia dollaria, on Gabuevin mukaan yksi harvoista henkilöistä, joita Putin kuuntelee. Yhdysvaltain talouspakotelistalla oleva Timtshenko on myös Suomen kansalainen.

Kiinalaisyritykset ovat investoineet Venäjälle yleensä paljon haluttomammin kuin Putin olisi toivonut. Silti Timtshenko voidaan Gabuevin mukaan yhdistää erityisen edullisin ehdoin solmittuihin miljardikaliiperin energiasopimuksiin.

Gabuev nostaa esiin muun muassa venäläisen öljynjalostusjätti SIBURin ja kiinalaisen valtio-omisteisen Sinopecin välillä vuonna 2015 toteutetun mittavan omistusjärjestelyn. Hän luonnehtii sitä Timtshenkon ja muiden venäläisyhtiön osakkeenomistajien tervetulleeksi palkkapäiväksi.

SIBUR-kauppa oli Gabuevin mukaan Kiinan kannalta strategisesti merkittävä, koska yhtiön omistajiin lukeutuivat myös talousjulkaisu Forbesin Venäjän rikkaimmaksi mieheksi nimeämä Leonid Mikhelson ja presidentti Putinin tyttären aviomies Kirill Shamalov.

”Suurimpia voittajia”

Vaikka Venäjän ja Kiinan taloussuhteet eivät näytä kehittyneen Kremlin suunnitelmien mukaisesti, Vladimir Putinin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin välistä suhdetta kuvaillaan kukoistavaksi.

Gabuevin mukaan presidentti Putin nojaa entisenä KGB:n agenttina ystävällismielisiin henkilösuhteisiin toisten valtiojohtajien kanssa.

Kun Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder ja Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconi ovat väistyneet taka-alalle ja aiemmin läheiset yhteydet Angela Merkeliin ja Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoganiin ovat tuhoutuneet, on Kiinan Xi Gabuevin mukaan Putinin ainoa merkittävä jäljellä oleva ystävä.

Presidenttien läheisistä suhteista huolimatta Venäjän eliitin piirissä ollaan Gabuevin mukaan pettyneitä. Toive siitä, että Kiina voisi korvata Euroopan Venäjän energiateollisuuden ykkösasiakkaana, on jäänyt toteutumatta.

Vaikka on edelleen epäselvää, löytyykö Kiinasta helpotusta Venäjän talousahdinkoon, näyttää Gennadi Timtshenko olevan Gabuevin mukaan yksi Kremlin Kiina-suuntauksen suurimmista voittajista.

HEIKKI HAKALA

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)