Verkkouutiset

Tietovuoto brittilaivastosta: Olemme ydinkatastrofin partaalla

Britannian asevoimat tutkii tietovuotajan väitteitä ydinsukellusveneiden puutteellisista turvatoimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian sukellusvenejoukoissa aseteknikkona työskennellyt William McNeilly kertoo tässä tietovuotosivusto Wikileaksin julkaisemassa kirjoituksessaan Britannian ydinsukellusveneiden olevan muun muassa varsin alttiita mahdollisille terrori-iskuille.

Kirjoituksessaan McNeilly väittää Britannian ydinasejoukkoina toimivan sukellusvenelaivaston turvatoimien ja -käytäntöjen olevan varsin lepsuja. Hän kertoo myös todistamistaan vaaratilanteista ja palveluksensa aikana kuulemistaan kertomuksista, jotka liittyvät muun muassa ydinsukellusveneessä tapahtuneeseen tulipaloon ja törmäykseen ranskalaisen sukellusveneen kanssa.

”Keräsin tietoni kuuntelemalla O-ryhmän kokouksia, lukemalla asiakirjoja, keskusteluista ja seuraamalla asioita itse”, McNeilly kertoo.

O-ryhmän kokouksilla tarkoitetaan McNeillyn mukaan huippusalaisia tapaamisia, jossa korkean turvaluokituksen henkilöstö keskustelee esimerkiksi veneessä tapahtuneista vaaratilanteista. McNeilly huomauttaa, ettei hänellä ollut riittävää turvaluokitusta kokouksiin osallistumiseen.

”Kokoustilan takaosassa on tietokone, jolla työskentelin. Poissa silmistä, poissa mielestä. Kuulin kaiken, eikä kukaan käskenyt minua häipymään”, hän kertoo.

Osa McNeillyn kertomuksesta perustuu CB8890-nimiseen asiakirjaan. Kyseessä on hänen mukaansa brittien sukellusveneissään käyttämän Trident -ohjusjärjestelmän salainen turvallisuusopas, jota säilytetään sukellusveneiden ohjuskomentokeskuksessa. Hän kertoo kopioineensa koko oppaan ongelmitta puhelimensa kameralla.

”Totaalinen turvatoimien puute huolestuttaa minua. Totta puhuen minun olisi ollut helpompaa aiheuttaa ydinkatastrofi kuin kerätä nämä tiedot”, McNeilly lataa.

Olemattomat turvatoimet

“Tämä asia on tärkeämpi kuin minä itse, tärkeämpi kuin me kaikki. Olemme ydinkatastrofin partaalla ja silti kaikki hyväksyvät ihmisille koituvat riskit”, McNeilly kirjoittaa.

McNeilly maalaa synkän kuvan brittiläisten ohjussukellusveneiden turvatoimista. Hän kertoo kuvitelleensa ne varsin erilaisiksi kuin millaisiksi ne paljastuivat.

”Jos lentokenttien ja (Britannian) ydinaseiden turvatoimia verrattaisiin vankilaesimerkeillä, olisi lentokenttä kuin Alcatraz ja ydinasetukikohta kuin kotiaresti.”

McNeillyn mukaan satamassa olevien ydinsukellusveneiden luokse on helpompi päästä kuin moniin yökerhoihin. Hänen mukaansa turvahenkilöstö ei vaivaudu juurikaan tarkastamaan kulkulupia. Lisäksi veneisiin menevien tavaroita ei pahemmin tutkita, ja aluksiin lappaa sukellusvenemiesten lisäksi siviiliurakoitsijoita.

McNeilly kirjoittaa menneensä useita kertoja kokeeksi läpi turvatarkastuksista kätkien kasvonsa tai esittämällä joko huoneensa avainkortin tai muun lapun todellisen kulkuluvan sijasta. Lisäksi mies oli jättänyt suuren tarkastamattoman laukkunsa aluksen ohjuskeskukseen useita kertoja.

”Britannian ja maailman pahin terrori-isku ei vaatisi kuin sen, että joku toisi pommin alukseen”, McNeilly toteaa.

Britannian laivasto on kiistänyt McNeillyn esittämät väitteet. Laivaston mukaan sen ydinaseita suojataan ”tiukimmilla mahdollisilla turvatoimilla”.

Laivasto tutkii McNeillyn paljastuksia. Sen mukaan niissä on kyse ”varsin matalan tason merimiehen esittämistä perusteettomista väitteistä”.

BBC:n mukaan McNeilly aikoo antautua poliisille lähiaikoina.

”Vankila on niin mukava palkkio siitä, että uhraa kaiken varoittaakseen kansaa ja hallitusta”, hän kommentoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)